Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste ale studenților francezi: ”Suntem puși în fața unei false alegeri” (reportaj)

studenti_sorbona.jpg

Studenți de la Universitatea Sorbona protestează în stradă, Paris, 14 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
© Julien de Rosa, AFP via France24

Studenții de la Universitatea Sorbona și de la alte universități din Paris și din țară, au protestat la sfârșitul săptămânii trecute, exprimându-și dezamăgirea față de rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, scrie France24. ”Suntem puși în fața unei false alegeri”, susțin mulți dintre ei.

Pentru a-și face auzită vocea în perioada dintre cele 2 tururi ale alegerilor prezidențiale, studenții au luat cu asalt și au ocupat joi, 14 aprilie, clădirile universității Sorbona, într-o zi care a fost marcată de mai multe incidente.

"Am decis cu toții să facem asta", a spus pentru AFP Baptiste, student în anul al doilea la filosofie la Sorbona și activist în cadrul Uniunii Naționale a Studenților din Franța, care participa la mișcarea din interiorul clădirii.

"Și asta ca urmare a informațiilor care ajung la noi, cum că dacă mai protestăm vom fi arestați, că jandarmii vor veni peste noi... până la urmă am plecat în grup și poliția a făcut un gard viu în jurul nostru pentru a ne conduce în stradă", povestește el.

Unii dintre tineri au rămas totuși în clădire. Pe rețelele de socializare a circulat o înregistrare video în care se afirma că 40 de studenți se aflau încă în universitate, reținuți de poliție. O sursă din cadrul poliției a confirmat că înăuntru se aflau încă studenți, fără a preciza numărul acestora sau motivul prezenței lor.

Studenți în fața Universității Sorbona. Foto: © M.Latorre/RFI

Sute de studenți s-au mobilizat la Paris, Nancy și Reims

Poliția a folosit, în seara aceleiași zile, gaze lacrimogene pentru a împrăștia manifestanții care se adunaseră în apropierea clădirii Pantheon pentru primirea și regularizarea studenților refugiați, nu departe de Sorbona, potrivit unui reporter AFP aflat la fața locului. Unii dintre ei au format mici grupuri în jurul polițiștilor care i-au împins înapoi. Nu s-a înregistrat nici un rănit

Între timp alți studenți aruncau de la ferestre cu obiecte precum coșuri de gunoi și mobilier, notează AFP.

Începând de miercurea trecută, sute de studenți s-au mobilizat la Paris, Nancy și Reims pentru a protesta împotriva rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale și pentru a sensibiliza populația cu privire la problemele ecologice și sociale.

Toate site-urile Universității Paris 1 Panthéon-Sorbonne (aproximativ zece, inclusiv Tolbiac) au fost joi "închise pentru studenți, dar deschise pentru personal", potrivit departamentului de comunicare.

"NU extremei drepte!"

La câteva străzi distanță, la Institutul de Științe Politice de la Paris, aproximativ 150 de studenți au blocat joi intrarea în instituție. Pe bannere se putea citi: "Niciun cartier pentru fasciști, niciun fascist în cartierele noastre" sau "Nu extremei drepte".

"Cursurile programate pentru astăzi au fost trecute la învățământ la distanță. Celelalte site-uri ale Institutului de Științe Politice rămân deschise și funcționează normal", a declarat conducerea facultății pentru AFP.

"Suntem aici în principal pentru a lupta împotriva extremei drepte, pentru că astăzi suntem speriați de procentul de voturi obținute de Marine Le Pen în alegeri", a declarat pentru AFP Sarah Bonvalet-Younès, președinta Uniunii Naționale a Studenților Francezi de la facultatea de  Științe Politice.

"Tinerii sunt puși în fața unei false alegeri, două opțiuni care, în ambele cazuri, le sunt dăunătoare", a adăugat Baptiste, 22 de ani, student în anul trei și membru al asociației Solidaires de la Științe Politice.

În jurul orei 15.30, între 30 și 40 de activiști de extremă dreapta cu "mânere de târnăcop, umbrele și pistoale cu gaz în mână" i-au atacat pe studenții rămași, care au fugit, fără a fi răniți, a spus el.

"Blocul de la Științe Politice tocmai a fost evacuat", a transmis ulterior Senatul Studențesc pe Twitter, arătând într-o înregistrare video tineri care îndepărtează bannere și baricade.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24