Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zelenski anunță începutul ofensivei ruse în Donbas: ”Ne vom apăra!”

zelenski.jpg

Volodimir Zelenski anunță declanșarea ofensivei rusești din Donbas, 18 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Володимир Зеленський

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat luni noapte începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi unde luptele sângeroase s-au intensificat, relatează Agerpres, care citează AFP.

„Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive”, a spus el în discursul difuzat pe contul său de Facebook.

 

 

„Indiferent câte trupe aduc rușii, vom lupta. Ne vom apăra”, a mai spus Zelenski.

Un guvernator din Luhansk, parte din Donbas, a spus pentru BBC că în regiune „s-a dezlănțuit iadul”, anunțând că trupele ruse bombardează mai multe orașe.

Andrei Yermak, șeful cancelariei prezidențiale a Ucrainei, a dat la rândul său asigurări că forțele ucrainene vor putea să țină piept ofensivei rusești în această „a doua fază a războiului”. „Credeți în armata noastră, este foarte puternică”, i-a îndemnat el pe ucraineni.

 

Cum arată Bătălia pentru Donbas marți dimineața

Presa ucraineană și site-ul liveuamap.com care monitorizează războiul din Ucraina vorbesc de o serie de explozii, unele dintre ele puternice, de-a lungul liniei frontului din regiunea Donețk, trupele rusești bombardând localitățile Marinka, Slaviansk și Kramatorsk, precizează hotnews.ro.

Explozii au fost de asemenea auzite în nord-vestul țării la Harkiv, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina și scena unor lupte grele încă din primele zile ale invaziei declanșate de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Presa din Ucraina scrie că explozii au fost auzite de asemenea în orașul Nicolaev din sud și Zaporojie din sud-est în timp ce sirenele antiaeriene au început să sune în toate centrele urbane principale aflate de-a lungul liniei frontului.

Alexei Danilov, șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, afirmă că forțele rusești au încercat să străpungă apărarea ucraineană „aproape de-a lungul întregii linii a frontului din regiunile Donețk, Luhansk și Harkiv”.

Rușii ar fi reușit să captureze Kreminna, un oraș cu o populație de aproximativ 20.000 de persoane.