Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marcel Ciolacu merge la Kiev: România va rămâne în continuare alături de Ucraina

marcel_ciolacu_kiev_romania_ucraina.jpg

Marcel Ciolacu se deplasează săptămâna viitoare în Ucraina
Marcel Ciolacu se deplasează săptămâna viitoare în Ucraina
Sursa imaginii: 
Facebook/Marcel Ciolacu

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, spune la RFI că deplasarea pe care o va face săptămâna viitoare în Ucraina alături de șeful Senatului, Florin Cîțu, va cuprinde și zone unde armata rusă ar fi comis crime de război.

Marcel Ciolacu oferă detalii despre vizita în Ucraina: ”Urmează săptămâna viitoare să facem această deplasare. În primul și în primul rând, o să avem prima întâlnire cu cel care ne-a invitat în Ucraina, la Kiev, cu omologul nostru din Parlamentul ucrainean, președintele Parlamentului ucrainean. Ne-a invitat și pe mine și pe președintele Senatului. Și vom vedea dacă vor urma întâlniri cu primul-ministru și cu președintele statului, aici intervenind și multe aspecte de securitate”.

Ce mesaj va transmite în Ucraina? ”România va rămâne în continuare alături de Ucraina. Vă reamintesc că avem cea mai lungă frontieră cu Ucraina, aproximativ 650 de kilometri, 70% din toată susținerea în zona umanitară tranzitează România în acest moment, ca să nu mai vorbim de exodul de refugiați și de familii, de femei cu copii, care au rămas pe teritoriul României. O să avem o discuție mai mult ca sigur și cu diaspora românească, să vedem atât cu reprezentanții autorităților ucrainene, dar vom face o deplasare și în comunitățile preponderente românești din Ucraina, ca să vedem situația la zi și cu ce poate să ajute România în continuare”, spune șeful Camerei Deputaților.

Întrebat dacă se va deplasa și în zonele unde armata rusă este acuzată că a comis crime de război, precum Bucha, Marcel Ciolacu a răspuns: ”Sunt prinse în programul de deplasare, urmând să ne adaptăm, în funcție de mișcările militare ale Rusiei”.

 

Reporter: Veți merge în Ucraina cu un mandat oficial din partea statului român. Asta înseamnă că veți discuta în prealabil cu președintele Klaus Iohannis?

Marcel Ciolacu: Nu voi merge cu mandat oficial din partea statului român, deoarece nu sunt trimisul președintelui României. Atribuțiile pe zona de externe, conform Constituției, sunt la președinte, dar mai mult ca sigur, o să am o discuție înainte de deplasare cu președintele și cu primul-ministru și categoric vom avea o agendă pe care o vom discuta.