Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marine Le Pen acuzată de deturnare de fonduri publice, chiar înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale

marine le pen.jpg

Marine Le Pen la Paris, 11 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Francois Mori

Parlamentul European intenționează să " inițieze recuperarea sumelor plătite ilegal" către Marine Le Pen în timpul mandatului său de europarlamentar. Ea este acuzată de Oficiul European de Luptă Antifraudă de deturnare de bani publici, după cum a anunțat recent unul din purtătorii săi de cuvânt, transmite France24 care citează agenția AFP.

"Parlamentul European a sesizat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), după ce a descoperit o parte dintre neregulile" sesizate împotriva candidatului de extremă dreapta la alegerile prezidențiale franceze și a altor trei foști eurodeputați, a precizat purtătorul de cuvânt.

"În total este vorba de 617.000 de euro plătiți necuvenit", a spus el.

Cazul a fost făcut public de site-ul francez de știri Mediapart. Parchetul din Paris a confirmat că a primit pe 11 martie raportul Olaf care o incriminează pe dna Le Pen.

Documentul, ale cărui extrase au fost publicate de Mediapart, se referă la cheltuielile pe care grupurile politice le pot utiliza pentru mandatul unui europarlamentar și pe care Marine Le Pen și apropiații săi le-ar fi folosit în scopuri politice la nivel național, pentru cheltuieli personale sau pentru servicii destinate unor societăți comerciale apropiate partidului său, Rassemblement National (RN) și grupului parlamentar de extremă dreapta Europa Națiunilor și Libertăților (ENL).

Ceilalți trei foști eurodeputați acuzați sunt tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, fostul lui colaborator Louis Aliot și Bruno Gollnisch, membru al biroului național al RN și al ENL.

Biroul îi acuză pe aceștia, împreună cu dna Le Pen, că au deturnat aproximativ 600.000 de euro, sumă care se preconizează a fi restituită.

Potrivit raportului, candidata Rassemblement National ar fi deturnat personal aproximativ 137.000 de euro din banii publici ai Parlamentului de la Strasbourg în perioada în care a fost europarlamentar, între 2004 și 2017.

Ancheta Olaf este deschisă din 2016, iar Le Pen a fost interogată prin corespondență în martie 2021, a declarat pentru AFP avocatul ei, Rodolphe Bosselut.

Marine Le Pen se află în campanie pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța, care va avea loc pe 24 aprilie. Ea îl va înfrunta pe președintele în exercițiu, centristul Emmanuel Macron.

Candidata este urmărită penal din iunie 2017 în ancheta de la Paris privind suspiciuni de angajare fictivă a unor colegi de partid în Parlamentul European.

În cadrul acestei anchete, ea este cercetată pentru "deturnare de fonduri publice" și "complicitate" la această infracțiune.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat în France 24