Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ankara atrage de partea sa noi aliați datorită eforturilor de a opri războiul din Ucraina

19ap_ar1.jpg

Președintele Franței Emmanuel Macron și președintele Turciei Tayyip Erdogan dau mâna în timpul unei conferințe bilaterale înaintea întâlnirii la nivel înalt a NATO pentru a discuta despre invazia rusă în Ucraina
Sursa imaginii: 
AP/Wolfgang Rattay via RFI

Sprijinul oferit de Ankara Ucrainei și eforturile de a opri războiul au adus laude din partea aliaților occidentali pentru Turcia, inclusiv din partea Franței, trezind speranța unei îmbunătățiri a relației dintre cele două țări.

La întâlnirea la nivel înalt a NATO din luna martie, președinții Turciei și Franței au dat mâna, zâmbind în fața a numeroși reporteri din toată lumea. Cei doi lideri erau obișnuiți mai degrabă să-și adreseze insulte și remarci sarcastice până de curând. Invazia Rusiei în Ucraina a făcut ca relația dintre cele două țări să se schimbe.

„Deși în trecut nu se sfiau să se jignească, acum se bat prietenește pe spate”, a afirmat Aydin Selcen, fost diplomat turc de rang înalt, în momentul de față prezentator pentru agenția de știri Mediascope.

Relații îmbunătățite

Ambele părți s-au angajat să reia vânzarea unui sistem de apărare antirachetă franco-italian Samp/T către Turcia, un semn ce arată că relația dintre cele două state se îmbunătățește.

Acest lucru are o semnificație destul de mare, deoarece sistemul de apărare ar putea reprezenta o alternativă la sistemul de rachete S400 al Rusiei, pe care Ankara l-a achiziționat.

Achiziția rămâne „mărul discordiei” dintre Turcia și partenerii NATO, care cer să se renunțe la sistemul S400. Însă legăturile apropiate, dar controversate, dintre președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și omologul său rus, Vladimir Putin, i-au permis lui Erdogan să joace rolul de intermediar onest în timpul negocierilor pentru încetarea războiului.

„Nu există învinși atunci când se alege pacea”, a declarat Erdogan în timpul negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina la Istanbul.

Importanța geostrategică a Turciei

Ankara are relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kiev. Cu toate acestea, Erdogan a condamnat vehement acțiunile Rusiei în Ucraina, închizând accesul la Marea Neagră pentru majoritatea navelor rusești de război. Bruxellesul și Washingtonul au lăudat măsurile luate. Războiul din Ucraina ar putea reprezenta o ocazie pentru Ankara.

„Faptul că trăim în asemenea vremuri, oarecum asemănătoare cu Războiul Rece, va evidenția, de asemenea, importanța geostrategică a Turciei”, a afirmat Sinan Ulgen de la Centrul pentru Studii Economice și Politica Externă, o organizație de cercetare din Istanbul.

„Drept urmare, va exista o ocazie pentru Turcia și aliații săi occidentali, în special Statele Unite, de a încerca să-și rezolve problemele nesoluționate într-o manieră mai constructivă”, a adăugat Ulgen.

Sprijinul lui Erdogan față de Ucraina are loc în contextul în care el deja încearcă să îmbunătățească relațiile cu alte state, inclusiv cu Armenia și Israel, lucruri apreciate de țările occidentale, printre care și Franța.

Dar Turcia întâmpină în continuare obstacole semnificative în calea restabilirii relațiilor cu partenerii occidentali, avertizează Sezin Oney, editorialist politic la PolitikYol, un portal de știri din Turcia.

„Nu întrezăresc o revenire la vechile structuri ale alianței, doar dacă nu se produce o schimbare majoră în Turcia și țara să se îndrepte către democrație, statul de drept și respectarea drepturilor omului. În momentul de față nu prevedem acest lucru, nu cu actualul guvern. Așadar, nu cred că este cazul. Dar s-ar putea să existe interese care coincid, s-ar putea să se ivească astfel de interese. Ar putea exista cooperare”, a declarat Oney.

Grupurile pentru drepturile omului spun că Turcia este țara cu cei mai mulți jurnaliști aflați în închisoare la nivel mondial, în timp ce modul în care sunt tratați opozanții guvernului și minoritatea kurdă este puternic criticat la nivel internațional.

Turcia respinge criticile, susținând că este o țară în care legea este respectată. Dar unii analiști sugerează că Ankara ar putea estima că orice revenire la o diplomație asemănătoare celei din timpul Războiului Rece ar putea face, exact ca în trecut, ca aliații săi occidentali să pună preocupările de securitate înaintea democrației. Selcen este de părere că astfel de estimări sunt nepotrivite.

„Cât timp este război în Ucraina, importanța și valoarea geopolitică a Turciei sunt foarte mari. Nu sunt deloc de neglijat. Dar odată ce războiul se va încheia și odată ce vom păși într-o nouă lume, probabil că atunci vor exista din nou mai multe presiuni din partea țărilor occidentale din Europa și din SUA asupra Turciei să se transforme într-o democrație. De asemenea, trebuie să ținem cont că în 2023 vor avea loc alegeri în țară”, a precizat Selcen.

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a RFI