
Politică
Vor reuși alegătorii mai în vârstă să-i aducă victoria lui Macron în fața lui Le Pen? (analiză France 24)
19ap_ar4.jpg

Macron poate să atragă de partea sa votanții mai în vârstă în turul al doilea: Le Pen a obținut cele mai multe voturi în rândul alegătorilor din categoriile de vârstă 35-49 de ani și 50-59 de ani, potrivit sondajelor Ipsos, în timp ce candidatul de stânga Jean-Luc Mélenchon a fost alegerea preferată a tinerilor din categoriile de vârstă 18-24 de ani și 25-34 de ani.
Surprinzător pentru mulți analiști anglofoni, Le Pen s-a clasat pe locul doi în clasamentul preferințelor tinerilor alegători, în fața lui Macron.
Echipa France 24 a stat de vorbă cu Mathieu Gallard, coordonator al companiei Ipsos, care a analizat rezultatele din primul tur în funcție de vârstă, și cum ar putea acest aspect demografic să influențeze turul al doilea – unde să așteaptă o luptă mult mai strânsă decât în duelul din 2017 dintre Macron și Le Pen.
Gallard a precizat că Macron va câștiga și mai multă popularitate în rândul pensionarilor în turul al doilea și că are șanse mari să câștige și votul tinerilor în fața lui Le Pen – deși îi va fi greu probabil să obțină un avantaj solid printre alegătorii din categoria de vârstă 35-59 de ani.
France24: Studiul dumneavoastră realizat pentru Ipsos a scos la iveală faptul că Le Pen l-a învins pe Macron în primul tur în rândul tuturor grupelor de vârstă sub 60 de ani, fiind alegerea preferată a votanților cu vârste cuprinse între 35 și 59 de ani (a fost a doua în rândul alegătorilor sub 35 de ani, cu Mélenchon în frunte). Cum se explică popularitatea lui Le Pen printre votanții de vârste mijlocii și, într-o măsură considerabilă, printre tinerii alegători?
Cred că explicația ar fi că puterea de cumpărare e extrem de importantă pentru alegătorii francezi. A fost de departe principalul motiv pe care ni l-au dat oamenii care au votat așa cum au votat; 58% din cetățenii francezi au precizat că este cel mai important factor – urmat de imigrare, cu 27%. Au urmat sistemul național de sănătate și mediul înconjurător, ambele cu 26%.
Am observat că alegerile s-au axat foarte mult pe problema puterii de cumpărare. Și am văzut că Marine Le Pen a pus accentul îndeosebi pe această chestiune pe durata campaniei – a vorbit foarte mult despre acest subiect. În campania anterioară, Le Pen nu a procedat la fel, mesajul ei principal vizând probleme precum imigrarea și securitatea.
Alegătorii cu vârste cuprinse între 35 și 60 de ani sunt mai îngrijorați de problema puterii de cumpărare decât alte grupe de vârstă. În rândul acestei categorii a electoratului francez, în jur de 65-70% au declarat că această problemă a reprezentat principalul motiv care a stat în spatele deciziei lor de la urne. Mai exact, e așa pentru că oamenii din această categorie de vârstă sunt activi pe piața muncii – fie muncesc, fie își caută un serviciu. Așa ca simt o apăsare puternică, mai ales când vine vorba de prețurile tot mai mari la combustibil. Au un impact puternic asupra bugetului lor, deoarece, în majoritatea cazurilor, oamenii trebuie să conducă până la locul de muncă – iar mulți cetățenii francezi trebuie să parcurgă distanțe foarte lungi.
În general, cei cu vârste sub 60 de ani sunt îngrijorați de puterea de cumpărare; chestiunile precum imigrarea aflându-se pe un loc secund. Iar acolo unde au existat dubii, problemele de genul imigrării i-au făcut pe alegătorii anti-Macron să decidă între Le Pen și Mélenchon.
Alegerea votanților între acești doi candidați a fost legată și de faptul dacă au sau nu studii universitare. Dacă vreți să vedeți dacă au ales-o pe Le Pen sau pe Mélenchon, ar fi bine să vă uitați și la datele referitoare la studiile lor postliceale.
Când vine vorba de cei cu vârste sub 35 de ani, nicio grupă de vârstă nu este omogenă și chiar și în rândul tinerilor, sunt votanți care se opun imigrării și sunt conservatori cu privire la chestiunile culturale, chiar dacă tinerii francezi sunt în general social-liberali.
Dar principalul motiv care a stat în spatele alegerii lui Le Pen de către tinerii săi susținători a fost probabil unul socio-economic. Sunt tineri care trăiesc departe de marile orașe ale Franței, trăiesc în zone care nu au o situație economică prea fericită – și probabil, s-au simțit mai apropiați de Le Pen decât de Mélenchon [care se bucură de un sprijin mult mai puternic în mediul urban].
France 24: De ce s-a bucurat Macron de popularitate în rândul alegătorilor de peste 60 de ani – și în special, de peste 70 de ani – față de principalii săi rivali din primul tur Le Pen și Mélenchon?
Nu e o surpriză prea mare, deoarece sondajele pe care le-am făcut pentru al doilea tur al alegerilor din 2017 au arătat că Macron a obținut 78% din voturile persoanelor de 70 de ani – deci chiar și atunci, era o majoritate covârșitoare.
La începutul mandatului, unele dintre măsurile sale nu au fost privite cu ochi buni de către pensionari. Dar de atunci, diferitele crize pe care Macron a trebuit să le gestioneze – și am avut destul de multe, de la Vestele Galbene la Covid-19 la războiul din Ucraina – toate acestea l-au ajutat pe Macron să câștige admirația acestei categorii a electoratului. Iar în mod normal, aceste grupe de vârstă au avut tendința să-l susțină pe președintele în exercițiu.
Dintr-o perspectivă istorică, nu e surprinzător să vedem că lucrurile se desfășoară într-o asemenea manieră – iar în cazul lui Macron, pare că are destul de multă legătură cu situațiile de criză prin care a trecut. În general, alegătorii mai în vârstă sunt de părere că le-a gestionat bine, fiind mai înclinați spre a crede astfel decât votanții de vârstă mijlocie.
E o categorie a electoratului care nu vrea să-și asume riscuri și prin urmare, se gândesc: Macron s-a descurcat destul de bine, așa că haide să-l mai ținem cinci ani la conducere.
France 24: Cum credeți că va influența dinamica grupelor de vârstă pe care am văzut-o în primul tur al alegerilor cel de-al doilea tur de scrutin?
Cred că vom vedea același scenariu de acum cinci ani; la ultimele alegerile prezidențiale, am avut parte de o distribuíe a rezultatelor sub formă de „U”, dacă ne uităm la vârste. 66% dintre alegătorii sub 35 de ani l-au votat pe Macron, o majoritate covârșitoare. Oamenii ceva mai bătrâni – între 35 și 49 de ani – l-au votat tot pe Macron, dar doar 57% dintre aceștia. 78% dintre cei cu vârste peste 70 de ani l-au ales pe Macron. Nu m-ar mira să vedem niște rezultate asemănătoare pe 24 aprilie.
Dar acum, e evident că va fi o luptă mult mai dură decât în urmă cu 5 ani, așa că poate în rândul categoriei de vârstă mijlocie va fi un rezultat strâns între Macron și Le Pen. Nu m-ar mira dacă și în rândul grupei de vârstă 35-49 de ani, cei doi candidați vor fi umăr lângă umăr.
Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24