Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: ”Situația din Transnistria s-a modificat radical”

oleg.jpg

Oleg Serebrian, vicepremierul Republicii Moldova
Sursa imaginii: 
Facebook / Oleg Serebrian

Războiul din Ucraina a influențat foarte mult situația din Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană, a declarat recent vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul unei emisiuni TV.

„Multe depind de evoluția acestui război. Dacă se ajunge până la Odesa, situația se schimbă radical, dacă rămân la Herson, vom avea o altă situație. Dacă se va încheia un acord de încetare a focului este o a treia situație. Este prematur deocamdată să facem pronosticuri. Cert e că situația deja s-a schimbat foarte mult, conjunctura regională s-a schimbat, situația regiunii transnistrene s-a schimbat radical în comparație cu ce a fost acum două luni”, a spus vicepremierul citat de publicația jurnal.md.

El a precizat că mai ales după închiderea tronsonului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene situația s-a modificat: „Aceasta e o schimbare esențială. La momentul actual noi controlăm total fluxul de mărfuri, fluxul de oameni, circulația și conexiunea acestei regiuni cu restul lumii. Pentru prima dată se întâmplă acest lucru”, a spus vicepremierul.

Într-un interviu acordat anterior postului Deutsche Welle, Serebrian și-a exprimat speranța că țara sa nu va fi implicată în acest război, deși ”nimic nu este sigur” în acest sens: ”Războiul are logica lui și vedem asta de-a lungul istoriei. Să sperăm că acest război va rămâne în Ucraina, pentru că, cu cât sunt mai mulți actori implicați, cu atât va fi mai greu de oprit acest mecanism infernal al războiului. Contăm pe rațiune... Acest război afectează nu doar Ucraina, ci lumea întreagă. Chiar dacă Europa nu este direct implicată, consecințele economice se văd deja și sunt comparabile cu cele de după cel de al doilea război mondial. Deci, cu cât se va termina mai repede, cu atât mai bine”, a spus oficialul moldovean.

 

Ucraina: Vânzări record de timbre pe tema războiului

Foto: Facebook / Укрпошта

În decurs de doar cinci zile, din 12 până în 18 aprilie a.c., Compania națională de poștă a Ucrainei, Ukrposhta, a vândut un număr record de 500 000 de timbre, dintr-un tiraj total de 1 milion de exemplare, cu nava rusească din Insula Șerpilor și pregătește noi serii de timbre cu tematica legată de războiul cu Rusia, pentru care se așteaptă o cerere foarte mare, transmite publicația ucraineană Suspilne.

Luni dimineața în fața sediului Poștei se formase o coadă de sute de persoane care așteptau să cumpere timbre. Printre acestea, tânăra Kateryna, care mai are mult până să ajungă la ghișeu, deși stă la coadă deja de trei ore, după cum a declarat chiar ea jurnaliștilor de la publicația citată.

Ukrposhta a emis timbrul cu nava rusească în data de 12 aprilie, după ce a organizat un concurs online pe pagina sa de Facebook în care a supus votului public creațiile grafice trimise de concurenți. Concursul a fost câștigat de cetățeanul ucrainean Boris Grokh. Originar din Crimeea, acesta și-a părăsit regiunea natală în 2014, după ocupația rusească, și s-a mutat la Kiev, apoi la Lviv.

Igor Smilyanskiy, directorul Poștei ucrainiene spune că în urma succesului primei serii de timbre pe tema războiului, sunt pregătire noi serii, pentru care există deja foarte multe idei. ”Timbrele vor fi dedicate eroilor patriei noastre, dar și orașelor și localităților-martir. Dar avem foarte multe crochiuri de timbre cu Putin. Cred că cel cu Putin va fi ultimul din seria noastră, și sper că odată cu el să încheiem și subiectul războiului”, a spus el.

Toate noile serii de timbre vor fi emise și ele pe baza opțiunilor publicului, în urma mai multor concursuri online.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Maria Ionel - R Moldova

Mariia Serhiienko - Ucraina

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 20 aprilie 2022