
Politică
Liste electorale greșite: 226.000 de cetățeni nu au putut vota la alegerile prezidențiale
20ap_ar2.jpg

De la alegerile regionale din 2021, 226.962 de alegători au fost scoși de pe listele electorale, potrivit Institutul Național de Statistică din Franța (INSEE), care se ocupă de organizarea listelor.
Cele mai afectate regiuni sunt Île-de-France (în jurul Parisului), Marsilia, Lille și Strasbourg.
Pe 10 aprilie, odată ajunși la secția de votare, unii dintre alegători au aflat că nu își pot exprima votul.
„Când ți se spune că ai fost scos de pe listă și că nu poți vota, e un sentiment foarte violent”, a declarat Nicolas, care locuiește de 15 ani în orașul Alfortville din departamentul Val de Marne, pentru cotidianul Le Parisien. „Simți că ești o victimă aleasă la întâmplare”.
Singura soluție pe care o au victimele este să meargă la cel mai apropiat tribunal, acolo unde, în majoritatea cazurilor, își pot recâștiga dreptul.
Nicolas așteaptă acum să fie luată o decizie pentru a putea vota în turul al doilea de scrutin de pe 24 aprilie.
Cel mai des întâlnit motiv pentru care au fost scoși de pe liste este acela că oamenii „au pierdut legătura cu comunitatea în care trăiesc”.
Nicolas e de părere că s-a întâmplat pentru că și-a schimbat domiciliul de mai multe ori în același oraș. Și totuși, soția sa nu a fost scoasă de pe liste. „E grotesc”, a spus acesta.
Erorile se datorează în mare parte registrului electoral complet automatizat al INSEE (REU).
Introdus în 2019, a înlocuit cele 35.000 de liste gestionate chiar de reprezentanții comunităților, existând înainte riscul ca numărul acestora să se dubleze.
Le Parisien a identificat scăpări și în programul folosit pentru administrarea REU.
10.000 de voturi anulate
Între timp, Consiliul Constituțional francez – responsabil de verificările prin sondaj ale secțiilor de votare – a anulat 10.216 din buletinele de vot de pe 10 aprilie.
Printre cele 17 motive invocate se numără: lipsa membrilor comisiei la momentul verificării; urne care nu erau închise corect; alegători rugați să semneze foaia de prezență înainte să voteze și diferențe semnificative ce nu puteau fi explicate între numărul de buletine de vot și numărul de voturi nule sau nevalide.
Au existat și niște situații neobișnuite.
Președintele unei secții de votare din Dénipaire, din departamentul Vosges, l-a împiedicat în mod agresiv pe un reprezentant al Consiliul Constituțional din a face verificările, anulând astfel voturile.
Primarul din Léchelle, din regiunea Pas-de Calais, a hotărât să organizeze alegerile pentru cei 41 de cetățeni cu drept de vot din localitatea sa la el acasă și nu în primăria sărăcăcioasă.
Consiliul a considerat locația nepotrivită și l-a mustrat pe primar pentru că nu a obținut autorizația necesară. Voturile au fost anulate.
Dar primarul Gabriel Trannin își apără convingerile și spune că va proceda la fel și în turul al doilea, trimițând o cerere oficială către prefectura locală.
Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI