Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul ucrainean de Externe cere Franței să catalogheze atrocitățile din Ucraina drept „genocid”

ap22069457839471.jpg

Sursa imaginii: 
AP Photo / Uncredited

Într-un interviu acordat France 24, Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a solicitat Franței și implicit președintelui Emmanuel Macron să numească atrocitățile înfăptuite de armata rusă în Ucraina „genocid”.

Macron s-a ferit să folosească termenul, lucru pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a catalogat drept „dureros”. Kuleba a apreciat ultimele livrări de arme din partea partenerilor internaționali ai Kievului, în special din partea SUA, dar a îndemnat Germania să furnizeze Ucrainei arme grele. De asemenea, diplomatul de rang înalt a admis că evoluția războiului va fi stabilită „pe câmpul de luptă”, nu la masa negocierilor.

Discutând de la Kiev cu reporterii France 24, Dmytro Kuleba a afirmat că Rusia a efectuat în noaptea de vineri spre sâmbătă atacuri cu rachete asupra mai multor orașe, inclusiv asupra capitalei Kiev. El a negat faptul că atacurile ar fi din motiv de răzbunare pentru scufundarea crucișătorului „Moscova”, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, spunând că Rusia nu are nevoie de vreun anumit motiv din moment ce desfășoară atacuri în Ucraina de câteva săptămâni.

El a refuzat să declare în mod oficial că forțele ucrainene au bombardat nava, cauzând astfel scufundarea ei, dar a menționat că Ucraina „nu se teme să lovească ținte care reprezintă o amenințare”. Kuleba n-a dat nicio importanță nevoii președintelui rus Vladimir Putin de a salva aparențele, afirmând că Putin „trebuie învins prin toate mijloacele: militar, politic și economic”.

Ministrul Kuleba a precizat că infracțiunile comise de ruși în orașul-port Mariupol, în sud-estul Ucrainei, sunt chiar mai îngrozitoare decât cele din Bucea și că Rusia ascunde dovezile infracțiunilor soldaților săi cu ajutorul crematoriilor mobile.

Modul în care va evolua războiul va fi stabilit „pe câmpul de luptă”

Diplomatul a declarat că atrocitățile comise „complică” negocierile cu Rusia, spunând că discuțiile de până acum nu au înregistrat „niciun proges”. El a afirmat că Putin se concentrează să găsească o soluție militară și că evoluția războiului se va stabili „pe câmpul de luptă”, nu la masa negocierilor.

Ministrul ucrainean de Externe a precizat că SUA trimit „arme din ce în ce mai avansate”. El a apreciat în special livrarea de „unități de artilerie la standardele NATO” și i-a îndemnat pe ceilalți membri NATO să urmeze exemplul și să livreze arme sofisticate. El a apreciat, de asemenea, decizia istorică a Germaniei de a trimite arme în Ucraina, dar a spus că „pot face mai mult decât atât”, îndemnând guvernul german să le furnizeze armament greu.

Kuleba a salutat decizia Franței de a-și redeschide ambasada la Kiev și a cerut mai multe arme din partea autorităților de la Paris. Ministrul a precizat că Franța i-a lăsat impresia că ar fi în favoarea unui embargo pentrolier asupra Rusiei la nivelul UE.

„E timpul ca abordarea Franței față de Rusia să se schimbe”

Ministrul ucrainean de Externe a declarat că politica unor țări europene, care înainte de război afirmau că păstrarea dialogului cu Putin este esențială, a eșuat. „Solicităm ca Berlinul și Parisul să-și regândească politicile. E timpul să adoptăm o poziție fermă împotriva lui Putin și a țării sale. Nu e momentul potrivit să încercăm să-l mulțumim. E timpul ca abordarea Franței față de Rusia să se schimbe”.

Când a fost întrebat despre disputa din această săptămână dintre Zelenski și Macron, stârnită de reticența președintelui francez de a folosi cuvântul „genocid” pentru a descrie atacurile din Ucraina, Kuleba a afirmat că este timpul ca Franța și Macron să catalogheze situația drept „genocid”. La începutul săptămânii, Macron s-a ferit să folosească termenul, lucru descris de președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept „dureros”. Kuleba a afirmat că „în cele din urmă, atrocitățile pe care Rusia le comite vor fi recunoscute din punct de vedere juridic drept genocid”.

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a France 24