Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Interzicerea simbolurilor de război provoacă indignare la Moscova

184096745_2813129345594608_1865911876956808094_n.jpg

Socialiștii moldoveni, la parada de 9 mai, 2021, cu panglica Sfântul Gheorghe
Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

În R.Moldova, începând de astăzi, sunt interzise simbolurile ce reprezintă agresiunea Federației Ruse în Ucraina, literele ”Z” și ”V”, dar și panglica medaliei țariste Sfântul Gheorghe. O lege în acest sens, promulgată de președinta Maia Sandu, a fost publicată în Monitorul Oficial al R.Moldova. Cu acest prilej, șefa statului a menționat că Moldova este o țară a păcii, iar noi suntem solidari unii cu alții în această criză a războiului. Referindu-se la simbolurile de război, Sandu a menționat că locul acestora este ”la coșul de gunoi al istoriei, alături de alte simboluri barbare ale distrugerii și morții”. Declarația a provocat reacții dure din partea unor oficiali ruși.  

”R.Moldova ar putea să ajungă la coșul de gunoi al istoriei”, este amenințarea ce vine din partea senatorului rus Aleksei Pușkov, după ce Maia Sandu a promulgat legea care interzice folosirea simbolurilor de război.

”Ar trebui să fie mai prudentă când e vorba despre Rusia și simbolurile sale, cu atât mai mult cu cât Chișinăul nu poate să plătească pentru gazele rusești. În ceea ce privește esența legii promulgate de Sandu, la fel și declarațiile ei despre comportamentul criminal al susținătorilor panglicii Sf. Gheorghe și coșul de gunoi al istoriei, ar fi cazul să-i reamintim că în acest coș au ajuns mulți dușmani ai panglicii Sf. Gheorghe”, a scris oficialul rus pe Telegram.

Marți, când legea a fost promulgată, președinta Maia Sandu a precizat că modificarea legislației naționale nu atentează la memoria noastră istorică, iar oamenii vor putea, în continuare, să-i comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. 

”Nu avem nevoie de simboluri care ne învrăjbesc. Acei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ură în conștiințele noastre și pentru a semăna vrajbă și divizare în societate vor plăti dur conform legii. Locul acestor simboluri este ”la coșul de gunoi al istoriei, alături de alte simboluri barbare ale distrugerii și morții. Moldova este o țară a păcii în care ne unim spiritele și inimile. Solidari unii cu alții în această criză a războiului, empatici în această catastrofă umană – aceștia suntem și așa vom fi mereu”, este mesajul transmis de șefa statului.

Să spunem că, noaptea trecută, pe fațada fostului Hotel Național din centrul Chișinăului, peste albastrul din steagul Ucrainei, a fost vopsită panglica Sfântul Gheorghe. După mai multe critici și nemulțumiri, exprimate pe rețelele de socializare, panglica bicoloră a fost ștearsă parțial, culoarea oranj, fiind înlocuită cu negru.


Sursa imaginii: 
Facebook

Expert român: ”În Moldova se duce o bătălie dură pentru identitate cultural-politică şi desprinderea de Ruskii Mir”

A venit cu o reacție și expertul român, Sorin Ioniță. ”Cum anticipam, au apărut imediat provocatorii după ce s-a promulgat legea care interzice simbolurile agresiunii ruse. Şi nu orice provocatori: trebuie ceva efort şi organizare să vopseşti într-o noapte cinci etaje ale unei clădiri care domină oraşul, n-a fost vreun băiat pe iarbă şi cu grafitti. În Moldova se duce o bătălie dură pentru identitate cultural-politică şi desprinderea de Ruskii Mir”.

”În R.Moldova e un şoc electric pentru că Gheorghesvkaia Lenta (panglica medaliei ţariste Sf Gheorghe) a devenit de ani de zile marcă identitară a nostalgiei sovietice, separatismului sponsorizat de Kremlin şi triumfalismului velikorus. Şi nu uitaţi că se apropie 9 Mai când toţi pro-moscoviţii defilau cu panglica în piept. A o interzice prin lege înseamnă că vei aplica pedepse cui încalcă legea – adică fostului preşedinte Dodon şi cel puţin ¼ din parlament care a participat până acum la astfel de defilări, plus ideologilor, liderilor de opinie, cetăţenilor obişnuiţi şi mai ales provocatorilor care vor exploata situaţia ca să încingă spiritele. Iar asta cu “lada de gunoi a istoriei” pentru simbolul drag al anului 1945 şi “Marelui Război pentru Apărarea Patriei” pe stil URSS e ofensă mortală pentru tabăra identitară de care ziceam, o să urle din toate puterile aria cu faşîsmul”, a scris Sorin Ioniță pe pagina sa de Facebook.  

Chiar dacă prevederile legii au intrat în vigoare, președintele de onoare al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, fostul șef de stat, îndeamnă cetățenii să iasă la parada de 9 mai cu panglica Sfântul Gheorghe. ”Nu vă este rușine să profitați de războiul din Ucraina pentru a vă face raiting politic? Nu vă este rușine să manipulați opinia publică și să distrageți atenția oamenilor de la problemele lor sociale, când moldovenii abia de supraviețuiesc?”, se întreabă Dodon.  

Potrivit lui Dodon,”R.Moldova nu are nevoie de așa mesaje agresive, țara noastră nu are nevoie de așa o guvernare străină de interesele naționale. Și eu cred că aceste vremuri nebune pe care le-ați adus trebuie schimbate în vremuri normale. Prin noi alegeri, cât mai curând. Sau poate că vă temeți deja de anticipate? Pe 9 Mai - toți împreună la Marșul Victoriei”, susține fostul președinte moldovean.

Recent, Parlamentul de la Chișinău a adoptat, în lectură finală proiectul de lege care prevede interzicerea simbolurilor ce reprezintă agresiunea Federației Ruse în Ucraina, literele ”Z” și ”V”, dar și panglica Sfântului Gheorghe. Astfel, a fost modificat articolul 365 privind încălcarea drepturilor cetățenilor prin răspândirea atributelor și simbolurilor general cunoscute utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni. Pentru confecționarea, vânzarea și deținerea acestor simboluri, persoanele fizice riscă o amendă de la la 4 500 până la 9 000 de lei (cca 450 euro) sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, riscă o amendă de la 9 000 până la 18.000 de lei. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre interzicerea simbolurilor de război în R.Moldova și reacțiile dure ale rușilor