Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadorul Rusiei, convocat la MAEIE: ”Se menține retorica inacceptabilă la adresa președintelui R.Moldova”

155244436_3736071989795691_275858434884038081_n.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R.Moldova

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău anunță că a luat act de declarația reprezentantului Externelor de la Moscova ”prin care se menține retorica neconstructivă și inacceptabilă la adresa președintelui Republicii Moldova, iar evenimentele istorice sunt instrumentalizate în scopuri de propagandă”. Ambasadorul Rusiei în R.Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe ”dat fiind limbajul inacceptabil utilizat în adresa șefei statului din partea reprezentantului oficial al diplomației ruse”. 

Anunțul Externelor de la Chișinău vine după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a îndemnat autoritățile de la Chișinău să se abțină de la anumite declarații, subliniind că în caz contrar ”Rusia va răspunde, iar aceste răspunsuri vor fi dureroase”. 

”Recomandăm Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse să ia cunoștință de textul discursului președintei Maia Sandu, care este accesibil în limba rusă și care nu lasă loc de interpretări:”Хочу особо подчеркнуть: никто и никому не запрещает праздновать девятое мая. Наоборот: мы обязаны помнить о победе цивилизации над фашизмом и нацизмом. Мы обязаны чтить павших и хранить память о главной трагедии двадцатого века - о Второй мировой войне”.

”Vreau să subliniez în mod deosebit: nimeni nu interzice sărbătorirea zilei de 9 mai. Ba din contra - trebuie să ne amintim de victoria civilizației asupra fascismului și nazismului. Trebuie să-i onorăm pe cei căzuți și să păstrăm memoria principalei tragedii a secolului XX - al Doilea Război Mondial”.

”Subliniem că deciziile adoptate recent de Parlamentul R.Moldova reprezintă un drept suveran al țării noastre. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerința într-un proces democratic, legitim și intern al țării noastre”, se arată într-un comentariu al Ministerului de Externe de la Chișinău.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova vorbește de o ”adevărată trădare” atunci când se referă promulgarea legii care interzice simbolurile de război ale Rusiei. "Înțeleg că și Moldova este sub presiune, dar sunt lucruri care nu pot fi trădate. Aceasta este o adevărată trădare. Ne-am exprimat opinia de principiu cu privire la această inițiativă legislativă, precum și cu privire la o serie de alte măsuri neprietenoase luate vinerea trecută de partea moldovenească. Astfel de decizii provoacă, ca să spunem așa, o profundă îngrijorare și indignare”, a declarat Maria Zaharova, potrivit Digi24. ”Chemăm Chișinăul să renunțe la o asemenea retorică sau vom răspunde și aceste răspunsuri vor fi dureroase”, a mai menționat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe din Rusia.

De partea sa, președinta Maia Sandu a subliniat că modificarea legislației naționale nu atentează la memoria noastră istorică, iar oamenii vor putea, în continuare, să-i comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. ”Nu avem nevoie de simboluri care ne învrăjbesc. Acei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ură în conștiințele noastre și pentru a semăna vrajbă și divizare în societate vor plăti dur conform legii. Locul acestor simboluri este ”la coșul de gunoi al istoriei, alături de alte simboluri barbare ale distrugerii și morții. Moldova este o țară a păcii în care ne unim spiritele și inimile. Solidari unii cu alții în această criză a războiului, empatici în această catastrofă umană – aceștia suntem și așa vom fi mereu”, este mesajul transmis de șefa statului.

Începând de miercuri, 20 aprilie, în R.Moldova au fost interzise oficial simbolurile ce reprezintă agresiunea Federației Ruse în Ucraina, literele ”Z” și ”V”, dar și panglica medaliei țariste Sfântul Gheorghe. Pentru confecționarea, vânzarea și deținerea acestor simboluri, persoanele fizice riscă o amendă de la la 4 500 până la 9 000 de lei (cca 450 euro) sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, riscă o amendă de până la aproape 1000 euro.