Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prim ministrul Boris Johnson va fi investigat pentru acuzațiile de inducere în eroare a parlamentului britanic cu privire la petrecerile ilegale din timpul carantinei

boris_johnson.png

Boris Johnson
Boris Johnson devine primul prim ministru din istorie care este investigat pentru inducerea în eroare a parlamentului
Sursa imaginii: 
Captură video BBC

Premierul britanic Boris Johnson va fi investigat de o comisie a Camerei Comunelor pentru acuzațiile că a indus în eroare Parlamentul cu privire la petrecerile din Downing Street în timpul carantinelor Covid. Decizia a fost posibilă datorită unei întoarcerea de 180 de grade a Partidului Conservator de guvernământ.

Deputații au aprobat ca Comisia pentru imunități să declanșeze o anchetă după ce poliția își va încheia propria investigație cu privire la aceste petreceri. Guvernul a încercat să amâne votul, dar s-a răzgândit în urma opoziției propriilor parlamentari, majoritari în Camera Comunelor.

Premierul Johnson a declarat că nu are "nicio îngrijorare" cu privire la ancheta comisiei. Săptămâna trecută, premierul, împreună cu soția sa și cancelarul (ministrul de finanțe) Rishi Sunak - au fost amendați pentru că a încălcat legile carantinei Covid, participând la un eveniment la reședința de la numărul 10, Downing Street pentru a-și sărbători ziua de naștere.

Până în prezent, poliția a anunțat că a dat cel puțin 50 de amenzi în cadrul anchetei. Anterior, premierul Johnson le spusese parlamentarilor că legile nu au fost încălcate în Downing Street, ceea ce a dus la acuzații din partea partidelor de opoziție că premierul i-a indus în eroare.

Conform directivelor guvernamentale, miniștrii care induc în eroare cu bună știință Camera Comunelor trebuie să demisioneze.

În timpul unei dezbateri înainte de vot, liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, a declarat că premierul "a stat la acel pupitru și a negat cu nerușinare că nu a avut loc o încălcare a regulilor, deși ea a avut loc".

Moțiunea propusă de opoziție a fost adoptată fără vot, iar Boris Johnson va deveni primul prim-ministru care va fi investigat pentru acuzațiile că a indus în mod deliberat în eroare Parlamentul.

Partidul Conservator condus de premierul Johnson evită astfel acuzațiile că îl protejează pe acesta, acuzații care ar putea avea un efect nefast în alegerile locale de peste două săptămâni. Este o întoarcere cu 180 de grade față de ziua precedentă când deputații Conservatori se înghesuiseră să-i ia apărarea, dând de înțeles că nu vor sprijini o astfel de moțiune. 

Ce face Comisia pentru imunități?

Comisia pentru imunități va investiga și va întocmi un raport în care va stabili dacă consideră sau nu că premierul Johnson a indus în mod deliberat în eroare Parlamentul.

În cazul în care constată că acesta a indus în eroare Parlamentul, aceasta poate recomanda o sancțiune care ar putea include suspendarea sau chiar excluderea totală din Parlament. De asemenea, ar putea recomanda ca acesta să-și ceară scuze în fața Parlamentului.

Parlamentarii vor decide apoi prin vot dacă aprobă sau nu raportul și dacă pun în aplicare sancțiunile recomandate. Comisia pentru imunități este formată din șapte parlamentari - doi Laburiști, un Liberal-Democrat și patru Conservatori.

Ultima dată când comisia a găsit un parlamentar în stare de sfidare a parlamentului a fost în 2016, când a recomandat suspendarea deputatului Justin Tomlinson pentru două zile după ce acesta a divulgat un raport al unei comisii către compania de împrumuturi Wonga, care era investigată.