Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Explozie în clădirea așa zisului Minister al Securității de la Tiraspol. Nu sunt victime (FOTO)

zona.png

Sursa imaginii: 
zonadesecuritate.md

O serie de explozii ar fi avut loc, luni, în clădirea așa-zisului Minister al Securităţii din Tiraspol (MGB). Ferestrele caselor vecine au fost avariate. Traficul în apropierea clădirii MGB este blocat, scrie portalul Zona de Securitate. Se presupune că a fost atacat cu lansatoare de grenade. 

Potrivit așa ziselor autorități de la Tiraspol, exploziile ar fi avut loc în jurul orei 17.00. Ar fi fost executate cel puțin trei surse explozive. Presa din stânga Nistrului scrie că nu sunt înregistrate victime. O echipă de geniști, pompieri și ambulanțe se află la fața locului. Zona e păzită. 


Sursa imaginii: 
zonadesecuritate.md

Pe canalele locale pe Viber din regiune au apărut mai multe fotografii și imagini video de la fața locului. 


Sursa imaginii: 
zonadesecuritate.md

După exploziile de la Tiraspol, ar fi fost ridicați pe alertă toți colaboratorii structurilor de forță din Dubăsari, Grigoriopol, Rîbnița și Bender, mai scriu jurnaliștii de la portalul Zona de Scuritate.

Solicitați de RFI, reprezentanți ai Ministerului de Externe de la Chișinău au declarat că ”au semnalat cazul, se discută, iar Biroul politici de reintegrare urmează să vină cu un comentariu pe marginea acestui caz”.

Să spunem că luni, viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, a declarat că nu vede niciun risc în regiunea transnistreană și se dorește o soluționare pașnică a conflictului transnistrean. Declarația vine după ce săptămâna trecută generalul Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al districtului militar central rus, a afimat că un control deplin al Rusiei asupra sudului Ucrainei i-ar da accesul în Transnistria.

”Controlul sudului Ucrainei înseamnă totodată un culoar spre Transnistria, unde observăm de asemenea cazuri de oprimare a populației rusofone”, a spus generalul rus. La scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat act de declarațiile reprezentantului Ministerului Apărării al Federației Ruse și l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov, căruia i-a fost exprimată ”îngrijorarea profundă față de afirmațiile făcute de oficialul rus”. MAEIE califică aceste declarații drept nefondate și în contradicție cu poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a țării noastre, în frontierele recunoscute la nivel internațional. Totodată, în cadrul întrevederii a fost reiterat faptul că Republica Moldova, potrivit Constituției, este un stat neutru și solicită ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă. 

Și Biroul Politici pentru reintegrare a venit cu o reacție, după declarațiile generalului Rustam Minnekaev privind încălcarea drepturilor cetățenilor ruși din regiunea transnistreană. ”În contextul unor mesaje lansate de unii responsabili militari ruși, privind existența unor pretinse cazuri de încălcare a drepturilor vorbitorilor de limba rusă în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Biroul politici de reintegrare declară, că afirmațiile de acest gen sunt nu numai inacceptabile, dar și neîntemeiate, întrucât conduc la sporirea tensiunii și neîncrederii în societate. Pe teritoriul Republicii Moldova, stat membru al Consiliului Europei, sunt garantate și respectate drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor locuitorilor, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă etc. Și toate aceste drepturi sunt respectate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale”.