Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irlanda de Nord: Sinn Fein – separatist - are șanse să devină cel mai mare partid din provincie pentru prima oară în istorie

sinn_fein.jpg

Sinn Fein
Sinn Fein are șansa pentru prima oară în istorie să obțină postul de First Minister - șef al executivului în Irlanda de Nord
Sursa imaginii: 
Sinn Fein Facebook

Sinn Fein (SF), care militează pentru reunificarea provinciei britanice Irlanda de Nord cu Republica Irlanda, are șanse de a deveni cel mai numeros partid în alegerile pentru Adunarea Legislativă din 5 mai. Pe această bază i-ar reveni pentru prima oară postul de șef al executivului provincial – First Minister (FM).

SF se pregătește să facă istorie. Sondajele de opinie arată că pentru prima oară în istorie partidul are toate șansele să aleagă cel mai mare număr de deputați la Stormont – Adunarea Legislativă a provinciei.

Adunarea este compusă din 90 de deputați, câte cinci aleși în fiecare din cele 18 circumscripții care trimit câte un deputat în parlamentul Regatului Unit de la Londra. Alegerile pentru Stormont au loc prin sistemul votului unic transferabil, prin care alegătorii plasează candidații în ordinea preferințelor în fiecare circumscripție.

Până acum, la fiecare alegere, partidele care reprezintă protestanții care susțin rămânerea provinciei în Regatul Unit s-au clasat de fiecare dată pe primul loc obținând postul de FM - șef al executivului provincial, actualmente deținut de Partidul Democrat Unionist (DUP).

De data aceasta SF are șansa de a obține cel mai mare număr de deputați. Care este schimbarea? Partidul, care este aripa politică a organizației paramilitare Armata Republicană Irlandeză (IRA), are mai multe șanse de a obține voturi la a doua sau a treia preferință din partea votanților care optează pentru alte partide la prima preferință, înlesnind astfel alegerea unor candidați SF care altfel nu ar avea șanse.

Care este cheia acestui proiectat succes? Pe lângă cuplul Michelle O’Neill (lideră a partidului în provincie) – May Lou MacDonald (lideră a partidului în Republica Irlanda, unde la cele mai recentele alegeri SF s-a clasat pe primul loc la prima preferință), în campanie rolul principal îl are John Finucane, deputat în parlamentul de la Londra.

De profesie avocat, fiul avocatului Pat Finucane asasinat de paramilitari protestanți în 1989, John Finucane prezintă o imagine de respectabilitate care a lipsit adeseori unui partid asociat cu violențele sectare, ceea ce atrage voturile la preferințele secundare pentru SF, care prezintă în acest scrutin 34 de candidați, majoritatea femei. 

Obținerea primului loc ca număr de mandate la Stormont este importantă pentru că oferă postul de FM, dar guvernarea în Irlanda de Nord este una consensuală, potrivit acordului din Vinerea Mare (1998) care a pus capăt a 30 de ani de violențe sectare în provincie.

SF și DUP, alături de alte partide mai mici, sunt obligate să colaboreze în cadrul executivului provincial, dar în ultimii cinci ani activitatea acestuia a fost suspendată în majoritatea timpul, iar provincia a fost guvernată de la Londra ca urmare a boicoturilor reciproce.

Principala temă a campaniei este așa numitul Protocol al Irlandei de Nord între UK și Uniunea Europeană care prevede controale vamale ale mărfurilor britanice în provincie ca parte a acordului post-Brexit care prevede păstrarea deschisă a frontierei dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, provincia fiind parte a pieei unice europene.

Guvernul de la Londra dorește să suspende acest protocol, argumentând că acesta detașează practic Irlanda de Nord de Regatul Unit. DUP susține această poziție, în timp ce SF este opus. În fond, acest protocol reflectă perfect opoziția dintre unioniștii protestanți și separatiștii catolici. Iar plasarea SF în frunte după alegerile din 5 mai va testa până la distrugere relația dintre cele două comunități din Irlanda de Nord.  

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ