Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scriitorul Matei Vișniec: Din punct de vedere geopolitic există o incultură puternică în Europa occidentală

matei-visniec.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook, Matei Vișniec

E construcția europeană salvată odată cu realegerea lui Macron? Andreea Orosz l-a întrebat pe scriitorul Matei Vișniec, fost jurnalist RFI.

Matei Vișniec: Sigur că putem răsufla ușurați, dar pe durată scurtă. Europa se construiește greu și cu oameni care au o incultură geopolitică puternică în Europa occidentală, în special.

Aș spune că sunt oameni care trăiesc pe două planete. Occidentalii nu se așteptau la acest atac al lui Putin, deși dinspre Europa de răsărit, care era integrată în Uniunea Europeană, veneau dese semnale și informații în genul „Atenție! Putin este mult mai periculos decât vă imaginați voi.”. De altfel, trăim în două lumi diferite.

De pildă, în Franța, când văd personal că tema centrală a dezbaterilor din ultimele luni a fost puterea de cumpărare, încă 50 de euro în plus pentru venitul fiecărui francez, încă 100 de euro în plus pentru venitul fiecărui francez, pentru ca fiecare francez poată cumpăra mai mult, această temă a puterii de cumpărare este absolut grotescă, obscenă din punctul meu de vedere, când te gândești că milioane de oameni nu numai că nu au putere de cumpărare, dar nu au putere de supraviețuire.

Când te gândești la aceste patru milioane de ucraineni care au pierdut totul, la refugiații din interiorul Ucrainei, la alte milioane și milioane de oameni care nu își pun problema puterii de cumpărare, ci a supraviețuirii de pe o zi pe alta, acest subiect este puțin jenant din punctul meu de vedere.

Dar pune în lumină un fapt. Anume că din punct de vedere geopolitic există o incultură puternică în Europa occidentală.

Noi construim Europa împreună, dar nu avem aceeași visceralitate, aceeași dorință de a ne proteja în spatele Europei. De pildă, am rămas stupefiat să văd cât de mulți tineri au votat în Franța cu Jean-Luc Melenchon, cu extrema stângă, cu proscrismul, de fapt, cu o viziune absolut depășită în privința Europei și a viitorului.

De fapt, ceea ce propune Melenchon este inacceptabil, este periculos, este demagogic, este destr