Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un post TV independent rusesc a început să emită de la Paris

denis_kataev.jpg

Jurnalistul Denis Kataev a fost nevoit să fugă din Rusia și încearcă să-și continue meseria la Paris
Sursa imaginii: 
Facebook / Denis Kataev

Denis Kataev este un jurnalist rus de la postul de televiziune de opoziție, Dojd. Odată cu începerea invaziei Ucrainei și a legilor represive împotriva jurnaliștilor, postul TV a fost nevoit să se închidă iar Denis Kataev a ales să-și părăsească țara și să-și continue meseria la Paris...

Denis Kataev lucrează pentru Dojd din 2010, anul în care a fost lansat ca unul dintre cele mai importante canale TV independente de opoziție. Dojd a fost nevoit să înceteze difuzarea la 3 martie 2022, la o săptămână după începerea invaziei în Ucraina. Interviu RFI:

RFI: Din 3 martie 2022, nu ați mai putut lucra ca jurnalist. Odată cu începutul invaziei rusești, canalul de televiziune pentru care ați lucrat a trebuit să se închidă după ce au fost impuse restricții de către autoritatea de reglementare rusă Roskomnadzor și după ce s-a confruntat cu pericolul unor legi represive. În acest context, ați decis să părăsiți Rusia. De ce ?

Denis Kataev: Pentru că în acest moment este imposibil să fii jurnalist într-o presă independentă în Rusia. În prezent, este periculos să faci această muncă. Legea împotriva informațiilor eronate, împotriva știrilor false a fost adoptată de parlament și de acum încolo poți fi acuzat pentru simpla utilizare a cuvântului "război". Este "operațiune militară" și atât. În acest context, poți fi condamnat la 15 ani de închisoare. În plus, există legea privind trădarea, care prevede douăzeci de ani de închisoare.

Nu există nicio îndoială că aceste legi au fost adoptate împotriva jurnaliștilor independenți, ca noi. În acest context, am decis să părăsesc Rusia, la fel ca și colegii mei. De la începutul invaziei în Ucraina, peste 200 de jurnaliști independenți au părăsit deja țara. Cei mai mulți dintre ei sunt în Georgia. Eu sunt aici, la Paris. Îmi este imposibil să trăiesc și să lucrez într-o țară agresoare. Nu se regăsește în conștiința mea.

Așadar, scopul dumneavoastră este să lucrați din Franța?

Da, desigur, am dori să continuăm să lucrăm pentru a informa oamenii din Rusia. Simțim nevoia și cererea de informații independente există.

Sunt mulți oameni care sunt obligați să rămână în Rusia. Este un privilegiu să părăsești țara. De aceea, simțim cu adevărat nevoia de informare. Imediat după ce a început războiul, canalul nostru Dodj a putut să transmită timp de o săptămână. Am atras mai mult de 25 de milioane de spectatori pe zi pe YouTube. Sunt mulți. Am crescut în audiență în acea perioadă.

Acest lucru ne determină să înființăm filiale mici în toată Europa, de exemplu aici, la Paris. Împreună cu colegii mei, am început deja, din 15 aprilie, să difuzăm din studiourile noastre din Paris. Vom crea o rețea de jurnaliști independenți. Va fi Dojd, dar nu ca înainte. Va fi Dojd Global.

Cum veți reuși să ajungeți la publicul rus din străinătate?

Rușii pot continua să obțină informații prin utilizarea mijloacelor tehnice, de exemplu pentru a accesa resursele care sunt blocate. Este relativ ușor. Chiar și mama mea, care a rămas în Rusia, mi-a spus că era posibilă obținerea informațiilor. Ea nu a avut nicio dificultate în acest sens. De aceea, suntem siguri că este posibil să informăm oamenii din Rusia și cred că acesta este obiectivul nostru deocamdată. În timpul războiului este foarte important să o facem.

Vă imaginați întorcându-vă să lucrați în Rusia?

Sunt sigur că nu mă voi mai întoarce în Rusia lui Vladimir Putin. Este periculos pentru mine, ca jurnalist. Dar și pentru că nu pot rămâne în țara agresoare, așa cum am spus. Și nu pot rămâne într-o țară care nu respectă drepturile cetățenilor săi și care își ucide vecinii. Pentru mine, este imposibil.

De aceea, aș vrea să continui să lucrez ca jurnalist independent și mai ales ca jurnalist la postul Dojd pentru moment. Pentru aceasta, ne vom baza pe filiala din Paris.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de rfi.fr