Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderul transnistrean:”Urmele atacurilor teroriste duc spre Ucraina”. Kievul respinge acuzațiile

krasnoleski.jpg

Sursa imaginii: 
PMR

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, acuză Ucraina că ar sta în spatele ”atacurilor teroriste” ce au avut loc în zilele de 25 și 26 aprilie, în stânga Nistrului. De partea sa, Ministerul Apărării de la Kiev respinge acuzațiile liderului transnistrean. În același timp, Krasnoselski i-a sugerat președintei R.Moldova, Maia Sandu, să nu cedeze provocărilor și să nu permită ca Moldova să fie atrasă ”într-o agresiune împotriva Transnistriei”. 

”Presupun că cei care au organizat acest atac au scopul de a atrage Transnistria în conflict. Și pot spune cu încredere că nu le va reuși. Transnistria va reuși să se apere. Îi vom găsi cu siguranță pe toți cei care sunt complici la aceste acte criminale, dar nu ne vom lăsa târâți în conflict”, a declarat liderul transnistrean, citat de IPN. Potrivit lui Vadim Krasnoselski, după izbucnirea ostilităților în Ucraina, Transnistria a respectat neutralitatea și a declarat deschis că nu este agresor, că nu a planificat și nu planifică un atac asupra vecinilor. A găzduit și refugiați. ”În Transnistria se află aproximativ 25 de mii de locuitori ai Ucrainei, care beneficiază de sprijinul necesar”.

Totodată, Tiraspolul a făcut apel la conducerea Ucrainei ”să investigheze faptele de deplasare ilegală a grupurilor militante și comiterea de acte teroriste pe teritoriul Transnistriei”.

Iar în apelul său către conducerea Moldovei, Vadim Krasnoselski a menționat că ”nu trebuie permisă nicio agresiune care ar putea provoca un război major”. De asemenea, liderul de la Tiraspol a făcut apel către locuitorii din regiune –  să rămână calmi și să se informeze din surse sigure.

De partea sa, Ministerul Apărării de la Kiev respinge acuzațiile lansate de Krasnoselski. "Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev anunță că Ucraina nu are nimic de-a face cu aceste incidente pe care le consideră o provocare a serviciilor speciale ruse împotriva Ucrainei și Moldovei”.

Totodată, Ucraina acuza Rusia ca pregătește o lovitură cu rachete pe teritoriul regiunii transnistrene, pentru a acuza ulterior Kievul.

După ședința Consiliului Suprem de Securitate, președinta R.Moldova, Maia Sandu, a declarat că autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol, menționând că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. ”Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova”.

”Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Vă amintesc că, pe durata mai multor săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale. Au urmat exploziile de ieri de la sediul așa-numitului “mgb” transnistrean, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de la nodul de radiocomunicații din Mayak. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean”, afirmă șefa statului.