Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Vocile din aprilie", mișcarea prin care locuitorii din Shanghai sfidează cenzura

cod_qr.jpg

Sursa imaginii: 
© Studio Graphique France Médias Monde via France24

Videoclipul "Vocile din aprilie" a devenit un adevărat fenomen pe rețelele de socializare chinezești începând de vineri. Videoclipul prezintă scurte mărturii ale locuitorilor din Shanghai, care își exprimă nemulțumirea față izolarea la care sunt forțați de autorități de peste o lună, în cadrul politicii ”Zero Covid”. Cenzura Partidului Comunist este profund iritată, scrie France24.

Un lung plan panoramic de șase minute, imagini alb-negru ale Shanghaiului văzut de sus, o muzică melancolică și o succesiune de scurte fragmente sonore cu mărturii ale locuitorilor închiși și cu dificultăți financiare...

De la sfârșitul săptămânii, videoclipul "Vocile din aprilie" a fost de neevitat pe rețelele de socializare chinezești... în ciuda cenzurii Beijingului. Acest montaj, postat online vineri, 23 aprilie, a devenit "cel mai discutat conținut critic pe internet la adresa autorităților de la moartea doctorului Li Wenliang [medicul care a murit din cauza Covid-19 în februarie 2020, după ce a încercat să alerteze populația în legătură cu izbucnirea epidemiei, înainte ca autoritățile să recunoască oficial declanșarea acesteia]", precizează What's on Weibo, un site în limba engleză de pe celebra rețea de socializare chineză.

Sursa video: youtube.com via France24

"Nu virusul ucide, ci foamea"

Tonul videoclipului este clar încă de la început. Totul începe cu autoritățile sanitare din Shanghai care au asigurat încă de la jumătatea lunii martie că nu va fi impusă niciodată o carantină în oraș, care este "prea important din punct de vedere economic și social".

Două săptămâni mai târziu, principalul centru financiar al Chinei a fost complet blocat, în conformitate cu politica guvernului chinez "zero Covid". Dar mai mult de o lună de izolare strictă nu a permis încă Chinei să depășească epidemia cu varianta Omicron din Shanghai. Duminică, 24 aprilie, în acest oraș de 26 de milioane de locuitori s-au înregistrat 19.000 de cazuri noi și 15 decese.

"Vocile din Aprilie" oferă o mai bună înțelegere, prin intermediul înregistrărilor convorbirilor telefonice, a costului uman al acestei izolări stricte impuse în Shanghai. O mamă își întreabă vecinii dacă au un anumit medicament de care are nevoie fiul ei, deoarece nu poate ieși să îl cumpere. Un alt locuitor se plânge autorităților locale că tatăl său - care este foarte bolnav - nu a fost acceptat în niciun spital, deoarece trebuie să se ocupe mai întâi de toți pacienții cu Covid-19. Încă unul se plânge la telefon că "nu virusul ucide, ci foamea!”

Însă nu doar localnicii se fac auziți în aceste scurte clipuri. Un șofer de camion care tocmai a sosit în Shanghai se plânge că nu găsește pe nimeni care să recepționeze mâncarea pe care a venit să o livreze "de unul singur pentru a-i ajuta pe oameni". Voluntarii serviciilor locale de sănătate își exprimă, de asemenea, frustrarea de a nu putea ajuta pe toată lumea, deoarece sunt depășiți de situație.

Acestea nu sunt singurele mărturii disponibile din partea locuitorilor, iar France 24 a reușit să ia legătura cu mai mulți dintre ei. Însă declarațiile sunt în limba chineză, ceea ce, în contextul unei politici de "zero Covid" care începe să fie criticată de unii oameni de știință, inclusiv de Zhong Nanshan, domnul Covid din China din 2020, este foarte supărător pentru cenzori. Mai ales că "până sâmbătă dimineața, era pe toate telefoanele, fie pe serviciul de mesagerie WeChat, fie pe Weibo", relatează What's On Weibo.

De-a șoarecele și pisica...

"Acest videoclip a devenit un simbol al rezistenței față de politica guvernului și are potențialul de a mobiliza populația împotriva autorităților", spune un expert politic chinez care a preferat să rămână anonim.

În opinia sa, acest lucru explică cenzura totală pe care autoritățile s-au grăbit să o aplice. Până sâmbătă după-amiază, toate linkurile către videoclipul partajat pe internet arătau spre pagini 404, indicând că conținutul fusese șters. Nici sintagma "Vocile din aprilie" nu va mai putea fi folosită pe rețelele de socializare, relatează cotidianul britanic The Guardian.

O măsură deja normală într-o țară precum China, unde internetul este foarte atent monitorizat. De data aceasta însă, internauții chinezi par hotărâți să nu se lase: " Vreți război? O să-l aveți! Nu veți reuși să cenzurați întreaga populație unită din Shanghai", a spus un utilizator.

Numele videoclipului a fost schimbat pentru prima dată în speranța de a scăpa de supravegherea ”Big Brother din China”. " Vocile din aprilie" a devenit astfel "Vocile din Shanghai". Un subterfugiu insuficient pentru a-i păcăli pe cenzorii obișnuiți să găsească forme foarte creative de critică la adresa lui Xi Jinping (cum ar fi folosirea personajului Winnie the Pooh, despre care se presupune că seamănă cu liderul chinez).

În acest joc de-a șoarecele și pisica, internauții au găsit ulterior alte soluții, scrie The Guardian. Unii au modificat versurile unor poezii celebre pentru a face referire la "Vocile din aprilie", în timp ce alții au postat simple coduri QR care, atunci când au fost scanate, au permis vizualizarea montajului devenit celebru.

În fața acestui efort de răspândire a videoclipului viral, se pare că cenzorii nu au reușit încă să blocheze acest conținut din toate zonele web-ului chinezesc, notează expertul chinez contactat de France 24.

Prin urmare, regimul chinez a decis să mobilizeze foarte influentul cotidian Global Times pentru a contraataca. Hu Xijin, fostul său redactor-șef, a încercat să justifice cenzura pe Weibo, explicând că "a fost un semn că autoritățile au ascultat" criticile locuitorilor din Shanghai care, "după ce au fost închiși mult timp, au nevoie de un canal pentru a se exprima".

Autoritățile chineze sunt acum sub presiune: nu doresc să pară insensibile la suferința locuitorilor din Shanghai, care sunt încă închiși, dar nici nu pot admite circulația unor astfel de forme de protest, mai ales că, odată cu descoperirea unor focare de infecție la Beijing, se ia în considerare în mod serios o posibilă izolare a capitalei chineze.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France24