Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opozantul turc Osman Kavala condamnat la închisoare pe viață. Proteste de stradă la Istanbul

osman_kavala.jpg

Osman Kavala
Sursa imaginii: 
Anadolu Culture Center/AFP via rfi.fr

Aflat în închisoare din octombrie 2017, filantropul turc Osman Kavala a fost condamnat luni la închisoare pe viață. Acuzat că a încercat să răstoarne guvernul lui Recep Tayyip Erdogan în timpul puciului eșuat din iulie 2016, Kavala a devenit de-a lungul anilor simbolul represiunii împotriva societății civile din Turcia, scrie France24.

Avocații apărării au cerut achitarea din cauza lipsei de probe, dar judecătorii au decis că inculpatul nu va beneficia de nicio amânare a pedepsei. Anunțul a fost întâmpinat cu huiduieli în sala de judecată.

El a fost achitat doar de acuzația de spionaj.

După închiderea dezbaterilor, Osman Kavala - care a negat întotdeauna acuzațiile care i se aduc - a denunțat un "asasinat judiciar" împotriva sa: "Teoriile conspiraționiste, lansate din motive politice și ideologice, au împiedicat o analiză obiectivă a evenimentelor și (le-au) deconectat de la realitate", a declarat el înainte ca judecătorii să se retragă.

Osman Kavala, în vârstă de 64 de ani, o figură emblematică a societății civile turce, a fost acuzat că a încercat să răstoarne guvernul lui Recep Tayyip Erdogan prin finanțarea demonstrațiilor antiguvernamentale, cunoscute sub numele de "mișcarea Gezi", în 2013 și în timpul loviturii de stat eșuate din iulie 2016.

Din închisoarea de înaltă securitate de la Silivri, de la periferia Istanbulului, prin intermediul unei videoconferințe și îmbrăcat ca de obicei într-o cămașă albă impecabilă, el a urmărit luni pledoariile și a auzit verdictul.

Cei trei avocați ai omului de afaceri, editorului și filantropului au susținut că judecătorii nu l-au întrebat niciodată "unde se afla" în timpul evenimentelor de care este acuzat.

"Nu a existat niciun proces: nu i-ați pus nici măcar o întrebare lui Osman Kavala", a spus Tolga Aytöre. "Nici măcar: "Ați fost în parcul Gezi?", epicentrul protestelor din 2013 care s-au extins în toată țara.

Optsprezece ani de închisoare pentru șapte co-inculpați

În mod similar, ultimul avocat al apărării care a luat cuvântul, Ilkan Koyuncu, a reamintit că "Kavala este acuzat că a jucat un rol în tentativa de lovitură de stat din 2016, dar nimeni nu l-a întrebat unde a fost în noaptea loviturii de stat”.

În timpul pledoariilor, reprezentanta Pen Club, o asociație pentru apărarea libertății de exprimare, Caroline Stockford, le-a cerut judecătorilor să "lase telefoanele jos" pentru a asculta apărarea, sugerând că aceștia își luau ordinele de pe ecran.

Vineri, în fața instanței, Osman Kavala a denunțat influența președintelui Erdogan asupra procesului său.

Cei șapte co-inculpați în proces au fost condamnați la 18 ani de închisoare, fiind acuzați că l-au sprijinit.

Activiștii pentru drepturile omului au sperat la o eliberare care va transmite un semnal pozitiv într-un moment în care Turcia încearcă să-și asume rolul de mediator internațional al conflictului din Ucraina. Mai ales că președintele Erdogan îl primea în același timp la Ankara pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Ca la fiecare audiență,  zece diplomați occidentali au fost prezenți pentru a-și arăta susținerea față de cel care a devenit oaia neagră a regimului Erdogan.

Autoritățile americane au transmis că sunt "profund tulburate și dezamăgite" de această condamnare. "Condamnarea sa nedreaptă este contrară respectului pentru drepturile omului, libertățile fundamentale și statul de drept", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat. Statele Unite cer autorităților turce să îl elibereze pe Osman Kavala și "pe toți ceilalți încarcerați în mod arbitrar", a adăugat oficialul.

"Rămânem profund îngrijorați de hărțuirea judiciară continuă a societății civile, a mass-mediei, a liderilor politici și de afaceri din Turcia, inclusiv prin detenție preventivă prelungită, declarații ambigue despre terorism și acuzații de insultă", a continuat el. Washingtonul îndeamnă "guvernul să înceteze urmăririle penale motivate politic și să respecte drepturile și libertățile tuturor cetățenilor turci", a conchis Ned Price.

Achitare invalidată

Poreclit de criticii săi "miliardarul roșu", Osman Kavala, născut la Paris, a fost arestat în octombrie 2017.

Achitat în februarie 2020 de acuzațiile legate de protestele din 2013, editorul a fost arestat câteva ore mai târziu - înainte de a se putea întoarce acasă - și apoi trimis din nou la închisoare, de data aceasta fiind acuzat că a încercat să "răstoarne guvernul" în timpul puciului eșuat din iulie 2016, precum și de spionaj.

Achitarea sa a fost ulterior anulată de justiția turcă, dar reînnoirea periodică a detenției sale a făcut din el eroul opoziției față de președintele Erdogan.

"Faptul că mi-am petrecut patru ani și jumătate din viață în închisoare nu poate fi niciodată compensat. Singurul lucru care mă poate consola va fi faptul că am contribuit la dezvăluirea erorilor grave ale justiției turce", a declarat el.

Cazul Kavala a declanșat o criză diplomatică în toamnă, Ankara amenințând că va expulza aproape zece  ambasadori occidentali, inclusiv pe cel al Statelor Unite, adică pe cei care ceruseră eliberarea lui Kavala.

Proteste de stradă

Istanbul, 26 aprilie 2022. Foto: AFP - YASIN AKGUL

Sute de persoane s-au adunat marți seara în mai multe orașe din Turcia pentru a protesta împotriva condamnării lui Osman Kavala, transmite corespondentul RFI în Turcia.

La Istanbul manifestanții s-au strâns în celebra Piață Taksim, centru al protestelor din 2013 împotriva regimului Erdogan. ”Verdictul este o nouă tentativă de intimidare a toturor celor care nu votează cu Erdogan. Barajele Poliției pe care le vedeți aici fac parte din această tentativă de intimidare”, spune un muncitor care s-a alăturat protestelor de aici.

Cei aproape 3000 de manifestanți au intonat imnurile de protest din timpul mișcărilor de stradă din 2013.

Condamnarea lui Kavala ar putea marca un punct de cotitură în perspectiva alegerilor din 2023 din Turcia, amplificând nemulțumirile populației, afectate masiv de criza economică din ultima perioadă

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24