Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kievul începe demolarea monumentelor dedicate ”prieteniei” ruso-ucrainiene

monument_kiev.jpg

Un monument dedicat prieteniei ruso-ucrainiene din Kiev este demolat, 26 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Klitschko

”Nu îți ucizi fratele. Nu îți violezi sora. Nu distrugi țara prietenului tău. De aceea demolăm azi acest monument creat odată ca semn al prieteniei dintre Ucraina și Rusia”, a scris primarul Kievului Vitali Kliciko pe rețelele sociale sub fotografia care ilustrează demolarea primului astfel de monument din capitala Ucrainei.

 

 

Jurnaliştii de la AFP, citați de news.ro, au văzut cum se prăbuşeşte capul uneia dintre figurile acestei statui ce reprezintă un muncitor rus şi unul ucrainean care ţin împreună în mâini un simbol sovietic cu inscripţia „prietenia între popoare”, pe care o macara încerca să o demonteze marți chiar în centrul Kievului.

„Opt metri de metal din presupusa 'prietenie a popoarelor demontaţi'. Şi ceea ce este simbolic (...) capul muncitorului rus a căzut”, a precizat pe Telegram primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko.

Instalată în epoca sovietică în 1982 pentru a comemora „reunificarea Rusiei şi a Ucrainei”, această statuie masivă din bronz urma să fie total demolată până marţi seară, a adăugat primarul.

Un alt monument din acest ansamblu va fi demontat la o dată ulterioară, în timp ce al treilea, o arcă, va fi redenumită şi vopsită în culorile ucrainene.

Potrivit primarului din Kiev, alte 60 de monumente, basoreliefuri şi semne asociate URSS şi Rusiei vor fi desfiinţate în curând. Mai mult de 460 de străzi vor fi de asemenea redenumite.

De mai mulţi ani, Ucraina demontează statuile lui Lenin şi schimbă denumirile anumitor oraşe pentru a le reda numele de dinainte de revoluţia bolşevică din 1917.