Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ocupația rusă la Mariupol: localnici forțați să sape gropi comune, jafuri, relocări forțate

mariupol.jpg

Mariupol, aprilie 2022
Sursa imaginii: 
Andrey BORODULIN AFP via France24

Situația umanitară din Mariupol rămâne extrem de dificilă, iar bărbații rămași în oraș sunt obligați de ocupanții ruși să lucreze la îndepărtaarea molozului. Altfel, nu li se asigură alimente. Casele rămase în picioare sunt jefuite, în timp ce mii de civili sunt blocați în uzina Azovstal, în condiții îngrozitoare. Casele în care urmează să se instaleze ocupanții ruși sunt marcate cu ”Z”.

Potrivit primarului Mariupolului, Petro Andryushchenko, "ocupanții au recurs la practica rușinoasă de a oferi hrană bărbaților doar dacă sunt implicați în lucrări. Prin urmare, bărbații sunt nevoiți să îndepărteze molozul și să sape gropi comune doar pentru a nu muri de foame".

În acest timp, forțele ruse efectuează un mare număr de percheziții în casele care au mai rămas în picioare și practică jafuri sistematice.

Consilierul primarului Mariupolului, Petro Andryushchenk , declară că ocupanții „sparg ușile tuturor caselor care nu sunt distruse. Cele în care intenționează să instaleze soldați ruși sunt marcate cu litera Z pe uși. Celelalte case sunt jefuite și lăsate deschise. Acestea sunt ultimele planificate pentru noua relocare compactă în așa-numita zonă sigură pentru locuitorii din Mariupol”.

De asemenea, ocupanții au anunțat deschiderea unui cămin social în apropierea liceului maritim. Încă nu se știe cine se va stabili acolo.

 

Situația grea a civililor din oțelăria Azovstal

Pe plan militar, ocupanții ruși continuă să bombardeze uzina Azovstal din Mariupol, unde se află civili și soldați ucraineni. Pe 26 aprilie, deasupra fabricii s-a putut vedea o coloană de fum negru.

Consilierul primarului Mariupol Petro Andryushchenko a vorbit pe acest subiect:

"Fumul negru de deasupra Azovstal este, fără îndoială, consecința bombardamentului. Întrucât centrala a fost conservată conform standardelor tehnologice, poate fi rezultatul utilizării bombelor grele ", a spus el.

Andryushchenko a mai remarcat că oțelăria, chiar și în stare de conservare, rămâne un loc cu pericol sporit.

Potrivit Batalionului Azov, pe 25 aprilie, ocupanții ruși au efectuat 35 de lovituri aeriene asupra fabricii, acesta fiind motivul incendiului.

În oțelărie sunt cel puțin 2.000 de civili, inclusiv femei, copii, vârstnici, potrivit primăriei Mariupol. Mulți dintre acești civili sunt răniți. „Oamenii supraviețuiesc în condiții îngrozitoare, contrare tuturor standardelor de sănătate, sunt lipsiți de medicamente. În ceea ce privește apa potabilă și mâncarea, situația este catastrofală. Acești oameni trebuie salvați imediat ”, se spune într-un mesaj al Consiliului Municipal din Mariupol.

 

Articol realizat cu sprijinul studenților voluntari din Ucraina. Au fost folosite următoarele surse:

https://suspilne.media/233035-v-mariupoli-na-metalurgijnomu-zavodi-pereb...

https://suspilne.media/232724-okupanti-prodovzuut-gatiti-po-azovstali-de...

https://suspilne.media/232732-u-mariupoli-okupanti-zlamuut-vcilili-budinki/

https://suspilne.media/232805-u-mariupoli-coloviki-zmuseni-dopomagati-ok...