Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O lege semnal: în R.Moldova nu e aceptată instigarea la ură și discriminare

moldova_sedinta_de_guvern.jpg

Ședință a guvernului de la Chișinău condusă de premierul Natalia Gavriliță, 27 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Guvernul Republicii Moldova

Statele Unite ofera finanțări de natură militară de 400 de milioane de dolari îndreptate către 15 state din Europa Centrală și de Est și din Balcani, a anunțat Pentagonul în timpul vizitei pe care secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin, au efectuat-o la Kiev. Între timp, în Republica Moldova a fost votată o lege care sancționează penal și contravențional discursul instigator la ură. Inițiativa legislativă a așteptat șase ani și patru luni în parlament, iar unii apărători ai drepturilor omului spun că votul rapid este legat de chestionarul de aderare la Uniunea Europeană pe care trebuie să-l completeze Chișinăul.

Publicația ucraineană suspilne.media comentează rezultatele vizitei în Ucraina a secretarul de stat al SUA Anthony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin.

Volodymyr Zelensky „a discutat cu delegația SUA prioritățile actuale ale Ucrainei: asistență pentru apărare, sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, sprijin financiar pentru Ucraina și garanții de securitate. Potrivit lui Zelensky, sprijinul de apărare de 3,4 miliarde de dolari oferit deja de Statele Unite este cea mai mare contribuție la consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei. El a spus că o astfel de asistență va duce capacitățile de apărare ale Ucrainei la o nouă dimensiune.”

„În plus, Zelensky a predat părții americane Planul de acțiune pentru întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei, elaborat de grupul internațional de experți Ermak-McFaul. „Înțelegem pașii care ar trebui să fie următorii pe această cale. Și contam pe sprijinul partenerilor,” a spus Zelensky.

Delegația americană a anunțat alocarea de noi ajutoare pentru Ucraina de peste 322 milioane de dolari, ceea ce ridică suma la 3,7 miliarde de dolari. „Acest lucru va oferi sprijin Ucrainei, în special pentru lupta din Donbass”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

În plus, oficialul a adăugat că alte 15 țări din Europa Centrală și de Est și din Balcani vor primi 400 de milioane de dolari, reprezentand finanțări militare.

„Biroul Președintelui (Ucrainei, n.r.) a mai declarat că în timpul Zelensky, în special, a subliniat importanța extinderii oportunităților de acces la produsele ucrainene pe piața din SUA.”

Nu în ultimul rând, s-a anunțat că ambasada americană revine în Ucraina.

 

Discursul urii este în sfârșit incriminat de Republica Moldova

„O lege semnal: în R.Moldova nu e aceptată instigarea la ură și discriminare,” este titlul unui articol din moldova.europalibera.org.

„Guvernarea PAS a votat un proiect de lege ce sancționează penal și contravențional discursul instigator la ură. Inițiativa legislativă a așteptat șase ani și patru luni în parlament pentru a trece de lectura finală, iar graba cu care a fost votată i-a luat prin surprindere pe unii apărători ai drepturilor omului care de ani de zile cer pedepse pentru cei ce promovează discriminarea și ura de gen, sex, etnie, migranți sau alte grupuri vulnerabile.”

„Irina Corobcenco de la Asociației Promo-LEX presupune că votul din legislativ ar fi fost grăbit de chestionarul solicitat de UE pentru ca R. Moldova să devină eligibilă pentru aderare.”

„Noul cadru legal vine nu doar cu sancțiuni, dar și cu acțiuni de prevenire, se arată convinsă Irina Corobcenco de laPromo-LEX, o organizație neguvernamentală care a promovat legea. Primul beneficiu e că descurajează intoleranța și pe autorii acestor tipuri de comportament discriminatoriu. Experta însă este realistă: schimbările din societate nu se pot produce peste noapte. E nevoie de multă comunicare între autorități, societatea civilă și cetățeni, și chiar de educație. Scopul final e să se transmită semnalul că în societatea moldovenească nu sunt acceptate instigările la discriminare sau infracțiunile bazate pe prejudecăți, afirmă Irina Corobcenco.”

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Maria Ionel, Republica Moldova

Mariia Serhiienko, Ucraina

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei