Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


RFI și France 24, suspendate definitiv în Mali

rfi_france24.jpg

Sediul France Médias Monde (FMM), de la Issy-les-Moulineaux, lângă Paris, 9 aprilie 2019
Sursa imaginii: 
KENZO TRIBOUILLARD AFP via France24

RFI și France 24 au fost suspendate definitiv în Mali, după ce autoritățile din țara africană anunțaseră întreruperea celor două posturi franceze la jumătatea lunii martie. Un semn al creșterii tensiunilor dintre Paris și Bamako, scrie France24 care preia un comentariu al AFP.

France Médias Monde (FMM), compania-mamă a postului de radio Radio France Internationale și a televiziunii France 24, a reacționat într-un comunicat, contestând "cu vehemență o astfel de măsură" și promițând să folosească "toate căile de recurs posibile".

Grupul a primit miercuri notificarea cu privire la această decizie din partea Înaltei Autorități pentru Comunicare din Mali.

"Vom continua să acoperim știrile din Mali, care prezintă interes pentru întreaga Africă și pentru restul lumii. Toate soluțiile tehnice vor fi puse în aplicare pentru a face mass-media noastră accesibilă pentru locuitorii din Mali care doresc să primească în continuare informații libere, specializate și deschise despre lume", a declarat FMM.

Emisia celor două posturi fusesese deja întreruptă de la jumătatea lunii martie "pe rețeaua FM pentru RFI și de către operatorii care distribuie local televiziunea pentru France 24", a precizat grupul pentru AFP.

Pe de altă parte, RFI a rămas "accesibil prin unde scurte", un mijloc tehnic foarte utilizat în Africa, în special de către persoanele care locuiesc departe de marile orașe", iar France 24 poate fi accesat în continuare "prin recepție directă prin satelit", a precizat grupul.

Rețelele sociale au rămas, de asemenea, accesibile, iar cele două media "vor beneficia, ca și în Rusia, în parteneriat cu RSF, de site-uri în oglindă, prin intermediul unor adrese care nu pot fi eliminate de către autoritățile din Mali".

Criză diplomatică

Pe 17 martie, junta, organizație politică din Mali, a ordonat suspendarea celor două media după ce RFI și France 24 au publicat reportaje potrivit cărora armata din Mali ar fi fost implicată în abuzuri împotriva civililor.

Această decizie a fost calificată drept "gravă" de  Emmanuel Macron.

Ulterior, guvernul din Mali a anunțat că a întreprins "proceduri (...) pentru a suspenda difuzarea celor două media publice franceze până la noi ordine".

De atunci, France Médias Monde se apără și vrea să intenteze "o acțiune în justiție pentru defăimare în Franța și în Mali”, în urma publicării" unui comunicat de presă (...) în care guvernul din Mali compară presupusele acțiuni ale RFI și France 24 cu practicile și rolul nefast al Radio Mille Collines".

"Aceste acuzații, care se referă la postul de radio care a încurajat genocidul tutsi în Rwanda în 1994, nu numai că sunt total nefondate, dar sunt și extrem de grave și șocante, aducând o lovitură la adresa integrității RFI și France 24, precum și siguranței echipelor noastre", a precizat FMM, fără a preciza numărul membrilor echipei sale care se află încă la fața locului.

Suspendarea definitivă a RFI și France 24 intervine în contextul în care junta din Mali a acuzat marți seară armata franceză de "spionaj" și "subversiune", după ce aceasta  a difuzat înregistrări video filmate de o dronă în apropierea unei baze din centrul Mali, recent cedată noilor autorități de către Franța.

Pe fondul unei crize diplomatice cu Bamako, Parisul a anunțat în februarie retragerea soldaților săi dislocați în Mali, o operațiune care ar trebui să se încheie în această vară.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24