Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Sala de operație, cu instrumentarul chirurgical, este sub dărâmături”. Care sunt condițiile în Azovstal

azovstal.jpg

Combinatul Azovstal văzut de pe o stradă din Mariupol, Ucraina, 2 mai 2022
Sursa imaginii: 
© Alexander Ermochenko, Reuters via France24

Orașul ucrainean Mariupol a fost blocat de trupele ruse de la începutul lunii martie. Armata ucraineană apără teritoriul fabricii Azovstal, pe care ocupanții ruși continuă să o atace. Există civili și militari ucraineni, dintre care peste 600 sunt răniți. Svyatoslav Palamar (nume de cod „Kalyna”), comandantul adjunct al Gărzii Naționale, vorbește în presa ucraineană despre condițiile de viață ale civililor și militarilor de pe teritoriul uzinei Azovstal:

-  Care este situația în Azovstal acum?

-  Acum, când a fost anunțată încetarea focului, inamicul încearcă să atace. Există încercări de a asalta fabrica, dar până acum nu au reușit. Băieții noștri resping aceste atacuri. Inamicul trage acum foarte intens cu artileria. Aceștia procedează astfel: pe tot parcursul nopții efectuează atacuri aeriene intense. După bombardament, artileria începe să tragă, iar apoi avioanele încep din nou bombardamentul, se întorc și artileria navală începe din nou să tragă intens. În acest moment, cel mai probabil, încearcă să folosească încetarea focului pentru a avansa și a încerca să străpungă liniile noastre de apărare.

-  Încearcă să intre pe teritoriul Azovstal ?

-  Da, desigur. Tentativele lor de asalt sunt cu infanteria sub acoperirea artileriei. Acum câteva zile, buncărul în care se ascundeau civilii a fost vizat în mod intenționat. În acest moment, avem informații despre trei civili răniți, două femei și un bărbat. Leziunile sunt ușoare sau moderate. În ciuda loviturilor de rachete și bombe aeriene asupra acestui buncăr, băieții noștri au reușit să ajungă acolo, să sorteze moloz, să ofere primul ajutor și să aducă medicamente.

În ceea ce privește subsolul cu răniții, sunt constante și atacuri de artilerie și avioane, două zile la rând. Sala de operație, cu instrumentarul chirurgical, este sub dărâmături, și este o mare problemă.

Nu cred că se poate vorbi de umanitate cu trupele ruse și mercenarii acestora, dar în ceea ce privește respectarea regulilor de război de către trupe, vreau să subliniez că orice soldat civilizat ar trebui să cunoască cel puțin Convențiile de la Geneva, că fiecare soldat ar trebui să respecte aceste reguli de drept internațional. De exemplu, în ceea ce privește prima Convenție de la Geneva din 1949, paragraful numărul 19, privind spitalele militare fixe și mobile spune: fiecare parte trebuie să asigure securitatea acestor spitale. Dar ei le atacă intenționat. În plus, atunci când băieții noștri ajută la scoaterea răniților din dărâmături, ceea ce este extrem de dificil în aceste condiții fără echipament special, ei continuă atacurile aeriene, corectând focul cu ajutorul dronelor.

Cum vedeți evacuarea civililor din Azovstal?

- Eu și toată comanda unității noastre am cerut asta de la 1 martie. Potrivit informațiilor pe care le avem de la oameni cu care comunicăm în conducerea militară și politică, în sfârșit, reprezentanți ai ONU și ai Crucii Roșii vor să vină aici. Așa sperăm și, mai ales, vom evacua civilii. Este foarte important pentru noi să scoatem soldații grav răniți care se află în stare critică și nu le putem oferi îngrijiri medicale adecvate.

Desigur, comandamentul vrea să-i evacueze pe cei care sunt încă în viață, pe cei care au făcut multe în ceea ce privește lupta și care luptă cu curaj. Cred că politicienii din întreaga lume, militarii și liderii noștri politici trebuie să facă tot posibilul pentru a-i scoate pe acești oameni de aici. Desigur, cu garanții de la terți. Fie pentru a le duce pe teritoriul altei țări, fie cu un coridor logistic pe uscat sau pe mare pentru a-i transporta pe teritoriul controlat de Ucraina.

Știm că coloana de evacuare este pe drum. Nu voi anunța traseul. Știu că fac tot posibilul pentru a ajunge aici, noi, de partea noastră, vom face totul pentru a primi mai întâi civilii și răniții grav. Sper că unii soldați de pe cealaltă parte au un strop de onoare militară, dacă înțeleg că ordinele penale de la înaltul lor comandament nu trebuie respectate, atunci sper să oprească împușcăturile.

Și în aceste condiții, vom putea accesa subsoluri și buncăre unde se pare că sunt civili și că trebuie să-i scoatem din dărâmături. Și sunt copii, insist, sunt bătrâni cărora le este greu să se miște. Le este extrem de greu să treacă prin toate molozurile care sunt aici.

Există un număr mare de rachete neexplodate care sunt periculoase.

- În urmă cu câteva zile, într-o întâlnire cu secretarul general al ONU António Guterres, Putin a spus că s-ar fi aflat în legătură cu dumneavoastră, adică cu militarii care se află în Azovstal. A spus că a avut o discuție și am căzut de acord cu ceva. Chiar așa este, ați fost contactat de Moscova și au existat negocieri cu ei?

- Nu, nu avem nicio legătură cu Putin.

- Dacă v-ar suna, ce i-ați spune?

-  Nu cred că vreau să o spun în fața lumii întregi. Și crede-mă, nu sunt lucruri frumoase.

- Ce vă dă putere să rezistați și să luptați până la final?

- Este credința noastră și speranța tuturor ucrainenilor. Suntem sincer convinși că toată Ucraina ne susține, o știm, vă mulțumim pentru asta, credem că politicienii lumii au curaj și ne iubim țara. Știm pentru ce suntem aici, știm ce sacrifică soldații noștri, cei care au murit aici. Și sper din tot sufletul că ne putem îngropa frații și surorile cu onorurile pe care le merită cu adevărat. Și vreau să vă rog să transmiteți cuvintele noastre: trebuie să faceți tot ce puteți pentru a-i determina pe acești oameni să se întoarcă la familiile lor și să-i îmbrățișeze pe cei dragi.

 

Sursa: Suspilne Media

Articol realizat cu sprijinul studenților voluntari din Ucraina.