Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anca Dragu (USR): România se împrumută la cele mai mari costuri din UE

Anca Dragu USR Euroins pensii speciale.jpg

Anca Dragu: ASF are o abordare aberantă în cazul Euroins
Anca Dragu: ASF are o abordare aberantă în cazul Euroins
Sursa imaginii: 
Facebook/Anca Dragu

Guvernul trebuie să gestioneze mai ferm inflația, afirmă la RFI vicepreședinta USR Anca Dragu. Ea consideră că TVA-ul și accizele la produsele energetice ar fi trebuit reduse încă de anul trecut, pentru a preveni valul de scumpiri.

Anca Dragu declară în contextul valului de scumpiri că ”ne aflăm în fața unui uriaș deficit de încredere în politicile Guvernului și în Guvern, în general și asta nu cred că se va schimba curând, dacă nu se schimbă ceva din echipa guvernamentală (...). România se împrumută la cele mai mari costuri din UE. România când își finanțează deficitul bugetar și datoria publică, obține cele mai mari rate ale dobânzilor. Chiar mai scump decât Serbia ne împrumutăm și atenție, Serbia nu este membră a UE, nu are rating de țară în zona investment grade. Apoi, tot în zona asta de deficit de încredere, aș spune, ratingul de țară pe care România l-a obținut chiar de curând a fost reanalizat de două agenții de rating, S&P și Fitch și aceste agenții ne-au situat pe ultimul loc, pe ultima treaptă din cele nouă trepte de rating din zona sigură pentru investiții”.

Fosta președintă a Senatului spune ce măsuri poate lua statul pentru a combate inflația: ”Problema principală a fost că Guvernul nu a luat măsuri categorice, măsuri clare, de la început. Criza prețurilor energetice și-a făcut apariția încă de prin aprilie 2021, a fost evidentă direcția și de atunci Guvernul nu a luat nici un fel de măsuri în acest sens. Trebuia încă de la jumătatea anului trecut, spre sfârșitul anului, să vedem măsuri ferme, rapide, de reducere a acestor costuri flexibile, respectiv taxele din prețul produselor energetice, trebuia imediat reduse TVA și accizele, desigur și cu un control, astfel încât această reducere de TVA și accize să se reflecte într-un preț mai scăzut pentru consumator. Deci acest prim pas a fost ratat (...). Guvernul trebuie să gestioneze mai ferm inflația”.