Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina acuză: Rusia a deportat ilegal circa 200.000 de copii ucraineni

copil_ucraina.jpg

Anna, o fetiță de 5 ani din Mariupol, își ia rămas bun de la tatăl său, martie 2022
Sursa imaginii: 
© AP / Emilio Morenatti

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Apărării al Federației Ruse, aproape 1,1 milioane de persoane au fost evacuate în Rusia din Ucraina începând cu 24 februarie. Printre acestea se numără aproape 200.000 de copii de pe teritoriul Ucrainei, în special din teritoriile ocupate din regiunea Donețk și Lugansk.

Agenția Interfax îl citează, la rândul său, pe șeful Centrului de management al apărării naționale al Federației Ruse, Mihail Mizintsev: „În ultimele 24 de ore (începând cu 1 mai - n.red.), 11.550 de persoane, inclusiv 1.847 de copii, au fost evacuate din zonele periculoase ale Republicilor Populare Donețk și Lugansk pe teritoriul Federației Ruse fără participarea autorităților ucrainene. De la începutul operațiunii speciale au fost evacuate 1.092.137 de persoane, dintre care 196.356 sunt copii”, a declarat Mizintsev  luni, 2 mai.

El a mai spus că la 1 mai, mai mulți ucraineni ar fi sunat la 103 (ambulanță) pentru a solicita evacuarea în Rusia; aceste apeluri au fost primite din teritorii numite „Republica Populară Donețk” și „Republica Populară Lugansk”, precum și din zone din Zaporizhia, Mykolaiv , Harkov și Herson care se află sub controlul Rusiei.

Potrivit lui Mizintsev, în baza de date rusă există un total de 2.754.241 de astfel de apeluri din 2.133 de locații din Ucraina.

Daria Gerasymchuk, comisarul pentru drepturile copilului și reabilitarea copiilor din Ucraina, afirmă că este vorba despre deportarea ilegală a 181.000 de copii ucraineni. Dintre aceștia, 2.000 de copii sunt orfani sau lipsiți de îngrijirea părintească.

În plus, potrivit Comisarului pentru Drepturile Copilului, Rusia pregătește amendamente speciale la mai multe legi care vor simplifica procesul de adoptare a copiilor deportați ilegal.

În timpul ocupării regiunii Kiev, rușii au capturat aproximativ două sute de ucraineni pentru schimburi de prizonieri, portivit Inițiativei Media pentru Drepturile Omului.

Comisarul Consiliului Suprem al Ucrainei pentru Drepturile Omului, Ludmyla Denisova, a declarat că biroul său a primit acum peste 16.000 de cereri de căutare a ucrainenilor dispăruți, un sfert dintre ele de la Mariupol. O aplicație online a fost lansată în Ucraina pentru a căuta copiii dispăruți în timpul războiului.

 

Sursa: Suspilne Media

Articol realizat cu sprijinul studenților voluntari din Ucraina