
Politică
Telefonul premierului Sánchez, ”infectat” cu Pegasus: un scandal cu dimensiune europeană
sanchez_pegasus.jpg

Pedro Sánchez este primul lider al unei țări UE și NATO despre care se știe că a căzut victimă programelor spion. Și este un adevărat scandal în presa și pe scena politică spaniolă. Guvernul de la Madrid consideră aceasta o intruziune „ilegală și externă” în comunicarea guvernamentală, venită din partea unei organizații statale externe.
Dar, în acest context, Euronews amintește că dezvăluirile vin într-un moment în care chiar guvernul socialist este sub presiune în urma unor acuzații potrivit cărora dispozitivele aparţinând a zeci de persoane conectate la mişcarea separatistă din regiunea Cataloniei au fost infectate cu Pegasus între 2017 şi 2020.
Acuzațiile se bazează pe analize efectuate de Citizen Lab, un grup de experţi în securitate cibernetică afiliat Universității din Toronto.
Dezvăluirile implică cel puțin 65 de persoane, inclusiv aleși, avocați și activiști. Guvernul regional catalan a acuzat Centrul Național de Informații al Spaniei, sau CNI, că spionează separatiștii și a declarat că relațiile cu autoritățile naționale au fost puse „în așteptare” până când vor fi oferite explicații complete și cei responsabili vor fi pedepsiți.
Guvernul de la Madrid a negat că s-ar fi implicat în spionarea catalanilor, dar cei de la Barcelona continuă să creadă că au fost victimele unor acțiuni ilegale.
După cum relatează Politico, președintele regional catalan Pere Aragonès a acuzat Madridul de standarde duble. "Când se face spionaj în masă împotriva instituțiilor catalane și a independenței, avem tăcere și scuze. Astăzi, totul se precipită. Știu cum este să te simți spionat. Dar dublul standard este evident”, a scris el pe Twitter.
Dar scandalul are și o dimensiune europeană
După cum amintește Politico, este posibil ca oficialii de top din Uniunea Europeană și personalul guvernamental al Regatului Unit să fi fost vizați de softul spion Pegasus.
De asemenea, a fost documentată utilizarea Pegasus în Polonia și Ungaria, unde jurnaliști, activiști civici și politicieni de opoziție acuză că au fost spionați de către guvernele țărilor lor.
Membrii Parlamentului European sunt angajați acum într-o febrilă dezbatere pentru a reduce utilizarea programelor spion și a fost creată o comisie de anchetă cu privire la utilizarea Pegasus în Europa. Unii parlamentari cer „interzicerea strictă a software-ului de spionaj ilegal”.
Însă va fi greu de convins guvernele naționale de necesitatea de a lua măsuri împotriva Pegasus. Autoritățile naționale spun că îl folosesc pentru a lupta împotriva criminalității și a preveni amenințările de securitate.
De partea sa, Comisia Europeană consideră că este de competența statelor să investigheze eventuale cazuri de spionaj.
În orice caz, un lucru este clar de pe acum: nici măcar telefoanele celor mai puternici lideri ai Europei nu sunt ferite de spionajul digital.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica