Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor la RFI: Sancțiunile împotriva Rusiei trebuie întărite, dar să nu fim naivi

Kelemen Hunor sanse Schengen bune.png

Kelemen Hunor se declară realist în privința Schengen
Kelemen Hunor se declară realist în privința Schengen
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

Războiul din Ucraina va fi unul lung, iar data de 9 mai ar putea aduce o altă perspectivă tristă asupra conflictului, declară la RFI vicepremierul Kelemen Hunor. El consideră că e nevoie de noi sancțiuni împotriva Rusiei, chiar dacă ele nu vor opri războiul. Președintele UDMR spune pe de altă parte despre poziția Ungariei pe tema unui embargo petrolier al UE la adresa Rusiei că Budapesta nu poate fi condamnată de aliații ei și că o derogare acordată Ungariei ar fi o soluție corectă de compromis: ”Să ne arătăm cu degetul în interiorul UE este cea mai mare greșeală”.

Kelemen Hunor se așteaptă ca războiul din Ucraina să capete altă turnură pe data de 9 mai: ”Știm foarte bine că Rusia și rușii în general sunt extrem de atenți la simbolistică și în cultură, dar și în politică și de aceea, această dată de 9 mai care în istoria Rusiei este o zi importantă și o zi simbolică s-ar putea să fie un moment de cotitură. Despre acest lucru vorbesc toți analiștii și eu cred că au dreptate. În această perioadă de două luni și jumătate, așa cum au decurs lucrurile, nu arată deloc bine și nu arată că ne îndreptăm către sfârșitul conflictului armat, spre sfârșitul războiului dintre Rusia și Ucraina. Și eu cred că data de 9 mai s-ar putea să ne aducă o altă perspectivă tristă asupra războiului. Din păcate, va fi un război lung, cu toate consecințele și pentru noi și pentru Europa, dar eu cred că cu consecințe absolut previzibile la nivel global (...). Sancțiunile trebuie să meargă înainte, cu această etapizare, pentru că sunt state importante, care au o dependență mare de gazele naturale, de țiței, dar sancțiunile trebuie întărite și susținute în continuare. Dar să nu fim naivi, să nu credem că aceste sancțiuni vor opri războiul de la o zi la alta”.

 

Reporter: Uniunea Europeană vizează impunerea unui embargo petrolier Rusiei, pregătindu-și astfel independența energetică față de această țară. Totuși, state precum Ungaria și Slovacia fac opinie separată în cadrul Uniunii Europene. Ungaria se va folosi de dreptul său de veto pentru a bloca orice propunere a Uniunii ce ar restricționa importurile de energie din Rusia, a declarat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Vi se pare corectă poziția Budapestei?

Kelemen Hunor: În momentul în care pentru state care au o dependență mare față de Rusia și vorbim de țiței și de gaze naturale, sigur că trebuie să faci o ofertă credibilă și o ofertă valabilă, pentru că nu poți să condamni nici un stat, nici Ungaria, nici Slovacia, în ceea ce privește gazele naturale, nici Germania, să vorbim despre aceste aspecte foarte sincer, la o criză economică, pe care nu o controlezi și nu poți să ajuți. De aceea, în cazul țițeiului, s-ar putea să existe o derogare pentru o perioadă de timp în cazul Slovaciei, în cazul Ungariei, ceea ce ar fi o soluție de compromis și o soluție corectă, pentru că aceste state nu au alternativă la țiței și dacă tu vrei să meargă cu tine solidare aceste state, atunci trebuie să ai o ofertă, o contraofertă, ceva, pentru că altfel se oprește industria, se oprește economia, ceea ce înseamnă un lucru inacceptabil pentru aceste state. Deci trebuie să fim foarte realiști în această abordare. Eu sunt convins că dacă va exista o derogare, o soluție pe termen mediu, pe termen lung, atunci se poate merge cu aceste sancțiuni înainte. Și în cazul gazelor naturale, la fel, vedeți că nu se discută despre acest lucru prea mult, fiindcă Germania nu acceptă. Punct.

 

”Să ne arătăm cu degetul în interiorul UE este cea mai mare greșeală”

 

Reporter: Dar există și alte state puternic dependente de produsele energetice din Rusia, care au adoptat poziții mai ferme. Nu credeți că Ungaria rupe lanțul european al solidarității, fragilizând astfel poziția Uniunii? Vladimir Putin atât așteaptă, o breșă în solidaritatea europeană, pe care să o poată specula.

Kelemen Hunor: Până acum, nici un pachet de sancțiuni care a fost pe masa Consiliului nu a fost blocat nici de Ungaria, nici de alții. Deci nu putem acuza nici un stat UE că a blocat pachete de sancțiuni. Abordările sunt diferite, experiența istorică, relațiile istorice sunt diferite și eu pot să vă spun că până când ajunge un pachet pe masa Consiliului, sigur că sunt negocieri și așa trebuie văzute. Noi facem cea mai mare greșeală în interiorul UE și în interiorul Occidentului global când în loc să căutăm soluții, încercăm să aruncăm vina dintr-o parte în alta sau să arătăm cu degetul către vecinii noștri, către aliații noștri și așa mai departe. Deci eu nu sunt adeptul discuțiilor de acest gen, fiindcă nu ne duc înainte. Occidentul trebuie să fie solidar, ăsta este principiul, dar până când ajungi la o decizie solidară, trebuie să negociezi și în acest moment suntem în această etapă.

 

Reporter: Da, dar după alegerile recente din Ungaria, câștigate de Viktor Orban, poziția Budapestei s-a schimbat. Orban a adoptat un ton mai ferm, el este perceput mai degrabă ca un aliat al lui Vladimir Putin, îi face jocurile președintelui rus. Sunteți de acord?

Kelemen Hunor: Nu, nu sunt de acord, cum nu sunt de acord nici cu criticile formulate asupra celorlalte state, care eventual pe anumite segmente bine determinate și destul de puține, pun interesul țării lor în frunte. Dar acest lucru nu înseamnă că sunt alături de Rusia sau că sunt aliații lui Putin. Așa cum Germania cu greu a acceptat că Nord Stream II se închide, nu va fi funcțională, așa vor accepta încet-încet și celelalte state toate aceste decizii, dar trebuie să aibă și alternative la tot ce înseamnă securitatea energetică. Este datoria țărilor UE și datoria țărilor din Occident să ofere garanții reciproce și în această privință.

 
Kelemen Hunor, despre 9 mai, în ecuația războiului din Ucraina