Comentator, la RFI:”Rezoluția PE privind R.Moldova are o încărcătură geopolitică semnificativă”

dionis.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Dionis Cenușă

”Rezoluția de astăzi a Parlamentului European (PE) este importantă pentru discursul pro-Moldova la nivel european. Vorbim despre o declarație care în mod evident are o încărcătură geopolitică semnificativă”. O spune la RFI, comentatorul moldovean, Dionis Cenușă, în contextul în care Parlamentul European a votat, joi, o rezoluție prin care solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Potrivit președintelui Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, eurodeputatul român, Siegfried Mureșan, rezoluția PE este cel mai ambițios document privind R. Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene.

”Ceea ce contează că R.Moldova are aliați politici în interiorul structurilor europene care promovează cauza moldovenească, iar acest lucru urmează să ajute și să contribuie probabil la o opinie pozitivă a Comisiei Europene(CE) legată de acordarea statutului de țară candidat la Uniunea Europeană”, afirmă Dionis Cenușă.

Oricum, continuă expertul, acest proces depinde de Comisia Europeană și de Consiliul Uniunii Europene. ”Parlamentul European nu poate influența substanțial opinia Comisiei Europene, iar tema de acasă trebuie să o facă autoritățile de la Chișinău care acum lucrează la cea de-a doua parte a chestionarului de aderare la UE pentru a fi transmis Comisiei Europene”.

”Decizia CE este importantă pentru ca R.Moldova să poată obține statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Mingea este acum în terenul autorităților de la Chișinău. Parlamentul European, care are grupuri parlamentare care susțin R.Moldova, inclusiv pe filiera de partid, încearcă să promoveze o agendă pozitivă pentru R.Moldova, atât de partea acordării statutului de țară candidat, cât și pentru sporirea asistenței pe durata agresiunii militare ruseși în Ucraina. Este important de reiterat că Parlamentul European nu decide să acorde sau nu statutul de țară candidat pentru R.Moldova”, punctează analistul politic, Dionis Cenușă.

Siegfried Mureșan:”Rezoluția Parlamentului European este cel mai ambițios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene”

Eurodeputatul român, Siegfried Mureșan afirmă că rezoluția Parlamentului European este cel mai ambițios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene. 

”Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea și stabilitatea Uniunii Europene cum este și Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au acționat în spirit european și au oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați ucraineni care au intrat în țară fugind din calea războiului. De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere și Republicii Moldova”, a declarat Siegfried Mureșan în Parlamentul European.

R.Moldova urmează să transmită Comisiei Europene cea de-a doua parte a chestionarului de aderare, în următoarele zile

Pe 3 martie, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar pe 22 aprilie autoritățile moldovene au transmis Comisiei Europene prima parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană. Șefa statului, Maia Sandu, a anunțat, miercuri, după o întrevedere cu președintele Consiliului UE, Charles Michel, aflat într-o vizită la Chișinău, că în zilele următoare, R.Moldova va finaliza și partea a doua a acestui chestionar. ”Sperăm să primim avizul pozitiv al instituțiilor europene la cererea de aderare a Republicii Moldova. Procesul de integrare europeană este unul complex și de durată, înțelegem asta. Nu căutăm scurtături sau concesii de procedură. Dar vrem să oferim cât mai curând cetățenilor noștri viitorul pe care îl merită: un viitor în familia statelor europene”, a conchis șefa statului, Maia Sandu.

Trebuie spus că, în funcție de răspunsurile primite la chestionarul de aderare, Comisia Europeană va elabora o opinie ce va fi transmisă Consiliului UE. Toate cele 27 de state membre urmează să decidă unanim de a oferi statutul de țară candidat. Negocierile de aderare sunt deschise, după acordul tuturor celor 27 de membri ai Consiliului UE. 

Ministerul de Externe de la Chișinău precizează că în timpul negocierilor țara va realiza legislația și standardele UE la toate cele 35 de capitole.”După ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, Comisia emite o opinie privind gradul de pregătire pentru a deveni membri. În baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile, iar ulterior Parlamentul European oferă acordul său. Toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare. Țara devine membru al UE”, susțin Externele de la Chișinău.