Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia spune ”Do widzenia, Gazprom!”

ong_mediu_guvern_import_gaze_rusia.jpg

România trebuie să renunțe la importul de gaze și petrol din Rusia, cer mai multe ONG-uri
România trebuie să renunțe la importul de gaze și petrol din Rusia, cer mai multe ONG-uri
Sursa imaginii: 
pixabay.com

La câteva săptămâni distanța de la declarația de independență a Lituaniei față de gazul rusesc, astăzi la Klaipeda, în Lituania, s-a mai încheiat un capitol important în aceeași direcție și pentru Polonia. Aflat în Lituania în vizită oficială, președintele Poloniei Andrzej Duda, în compania celor trei omologi din Lituania, Latvia și Estonia, dar și a comisarului pentru energie al UE, Kadri Simson, a inaugurat astăzi interconectorul de gaz Polonia-Lituania care va contribui până la finalul acestui an la ruperea completă a dependenței Poloniei de importul de gaze din Rusia. 

 

Începând cu 27 aprilie Polonia nu mai primește gaz din Rusia, după o decizie controversată a Gazpormului, și implicit a Kremlinului, de a nu mai exporta gaz în Polonia pe motiv că Polonia continuă să plătească pentru gaz în dolari. Ar fi vorba despre a șaptea întrerupere nejustificată tehnic sau legal de livrare a gazului în Polonia pe parcursului ultimului deceniu. Este, iarăși, vorba despre bine cunoscutul șantaj energetic al Rusiei cu orice ocazie geopolitică sau geoeconomică. Așadar, tehnic vorbind, Polonia deja nu mai importă gaz din Rusia, deși contractul cu Gazpromul expiră abia pe 31 decembrie a acestui an, iar volumul anual al importurilor poloneze ar trebui să asigure pentru acest an până la 60% din gazul importat (9 mlrd mc.).

Dar, ultimul episod de șantaj energetic a picat cât se poate de prost pentru Moscova, deoarece Polonia intră în aceste zile într-o penultimă fază de eliminare a dependenței de gaz din Rusia. Deși inaugurarea gazoductului interconector cu Lituania a avut loc astăzi, acesta este operațional din ziua de 1 mai. GIPL sau Gazoductul Polonia-Lituania, cu o lungime de 503 km, va asigura transportul gazului în ambele sensuri, 2 mlrd mc în direcția Poloniei, și 2.5 mlrd mc în direcția Lituaniei. Iar prin Lituania, în caz de necesitate vor putea beneficia prin interconectoare și celelalte două state baltice, Letonia și Estonia. Mai mult decât atât, importul gazului prin gazoductul Polonia-Lituania va permite diminuarea consumului de cărbune, și acesta parțial importat încă din Rusia, pentru una din cele mai mari centrale electrice din Polonia care va trece 100% pe consumul de gaze pentru producerea de electricitate. Este vorba despre centrala de la Ostrołęka care asigură consumul de electricitate în partea de est și nord-est a Poloniei.

Așadar, șantajul Rusiei nu are șanse de reușită, însă Polonia nu este în acest moment complet asigurată cu surse alternative. La începutul lunii octombrie va fi dată în exploatare conducta Baltic Pipe, ce va conecta Norvegia de Polonia și va putea asigura pe viitor până la 10 mlrd mc de gaz. Practic această conductă ar fi înlocuitorul perfect pentru gazul importat prin conducta Yamal din Rusia. Problema ar consta în acest moment în volumul de gaz contractat în fază inițială prin această conductă, deoarece în acest moment Baltic Pipe prevede importul a numai 4 mlrd mc de gaz în loc de 8 sau 9 în mod ideal.

Consumul anual al Poloniei se ridică la aprox. 20 mlrd mc de gaz. Din aceștia, 6 mlrd sunt asigurați din importul prin terminalul de GNL din Świnoujście, 4 mlrd reprezintă producția proprie în special din bazinele concesionate din Norvegia ale companiei poloneze de stat PGNiG, și, iată, 2 mlrd au început a fi transportate din Lituania, și până la 2.5 mlrd sunt importabile prin revers din Germania prin conducta Yamal. Astfel, în acest moment Polonia ar fi în căutarea unor contracte suplimentare pentru mărirea capacității de import prin conducta Baltic Pipe. Teoretic există un deficit de 6 mlrd mc de gaz. Dar, și în acest caz, se pare că Polonia are temele făcute. Rezervoarele de gaz ale Poloniei sunt în acest moment alimentate la 80% din capacitate, ceea ce îi conferă o pernă de siguranță de aprox. 150 de zile de consum în cazul unei crize grave de furnizare a gazului, adică necesarul pentru 5 sau 6 luni.

Poate să intre Polonia în criză energetică în cazul unei întreruperi masive de livrare a gazelor la nivel continental din partea Rusiei? Puțin probabil. Polonia va avea până la sfârșitul anului cinci surse alternative de alimentare cu gaz. Ba mai mult, Polonia cel mai probabil va fi câștigător net pe termen mediu și lung în relație cu Rusia, deoarece guvernul polonez se pregătește să dea în judecată Gazpromul pentru încălcările contractuale grave ca urmare a întreruperii livrărilor la sfârșitul lunii aprilie. Pe termen lung, Polonia demarează construcția încă a unei surse de import al gazului și anume construcția unui terminal flotant în portul orașului Gdańsk, care până în 2026 va fi complet funcțional. Așadar, Polonia spune: do widzenia, Gazprom! La revedere, Gazprom!

 

 

 

 

 
Corespondentul RFI la Varsovia, Oktavian Milewski