Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine este diplomatul care l-a comparat pe Olaf Scholz cu ”un cârnat supărat”

ambasador_ucraina.jpg

Andrij Melnyk este ambasadorul Ucrainei în Germania din 2014
Sursa imaginii: 
© Christoph Soeder, AFP via France24

Nu în fiecare zi cancelarul german, Olaf Scholz, este numit în public ,,cârnat supărat". Este și mai ciudat  când o astfel de comparație vine din partea unui diplomat experimentat, avocat de meserie, care stăpânește perfect limba lui Goethe și este cunoscut ca fiind o persoană  ,,foarte rafinată", scrie France24.

Este vorba despre Andrij Melnyk, ambasadorul Ucrainei la Berlin care, de la începutul războiului, a avut mai multe ieșiri la adresa unor politicieni germani, pe care îi consideră prea reticenți în ce privește ajutorul pe care Germania trebuie să-l acorde țării sale.

Limbajul colorat pe care-l folosește i-a adus în presa germană caracterizări precum ,,cel mai puțin diplomat din istorie" ”Süddeutsche Zeitung), sau ,,cel mai ciudat emisar străin pe care l-a avut vreodată Germania" (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

”Amabilități”

Diplomatul în vârstă de 46 de ani, întotdeauna  îmbrăcat impecabil și adorat de mass-media, l-a atacat de această dată direct pe șeful guvernului, după ce acesta anunțase că nu va ajunge foarte curând la Kiev. Motivul? Nu a apreciat deloc refuzul guvernului ucrainean de a-l primi pe președintele german Frank-Walter Steinmeier în aprilie. Ucrainenii îl acuză pe Steinmeier că a favorizat politica conciliantă a Germaniei față de Rusia în timpul mandatului Angelei Merkel.

În replică la declarația lui Olaf Scholz, Andrij Melnyk a ținut să pună punctul pe i: ,,Vorbim despre cel mai brutal atac asupra unui popor din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Nu suntem într-o recreație în curtea școlii. Această atitudine de cârnat supărat nu este demnă de un șef de guvern", a declarat el la televiziunea germană.

Social-democrații din SPD - partidul lui Olaf Scholz - s-au arătat cu toții indignați, deși într-o manieră moderată, criticând mai mult tonul folosit de diplomatul ucrainean. Dar nimic mai mult. De fapt, în Germania toată lumea știe că atunci când vorbește Andrij Melnyk, toată țara ”savurează” momentul.

Acuzele de pe Twitter ale ambasadorului, deși grave, au fost primite cu toleranță, până acum cel puțin. ,,Ești cu adevărat un nemernic", i-a răspuns el unui politolog german care, la începutul lunii martie, sugera Kievului să se predea pentru a nu ,,prelungi inutil războiul".

Cu aceeași ”amabilitate” l-a tratat și pe deputatul SPD Michael Roth, care se dovedise prea ”indecis” în privința ajutorului german pentru Ucraina. Lui Fabio De Masi, un membru al partidului radical de stânga Die Linke, i-a spus scurt ,,ține-ți gura’’ după ce acesta a încercat să vorbească despre elementele de extremă dreapta din armata ucraineană.

Andrij Melnyk nu este adeptul provocărilor și nici măcar al insultelor gratuite. În fiecare seară, ,,mă întreb dacă am făcut ceva care să agraveze starea țării mele sau dacă am enervat degeaba un nou oficial german", mărturisește el în ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, care i-a consacrat un amplu portret editorial.

O combinație explozivă

,,El este convins că Germania va acționa doar dacă se va exercita o presiune maximă asupra ei", spune Julia Friedrich, specialist în probleme de securitate și relațiile germano-ucrainene la Global Public Policy Institute din Berlin.

Pentru un diplomat ca Andrij Melnyk, acest lucru nu înseamnă să-și ia prea multe de măsuri de precauție pentru a rămâne fidel principiilor diplomatice.,,Nu are niciun filtru și are acces garantat 24 de ore din 24 la orice platou de emisiune", scrie despre el site-ul canalului german ZDF.

O combinație explozivă pentru oricine pare a fi un obstacol în calea misiunii pe care Andrij Melnyk și-a propus-o încă de la începutul războiului: să-i convingă pe germani să livreze arme grele Ucrainei și să participe la un embargo asupra gazului și petrolului rusesc.

Până acum nu a ratat nicio ocazie de a critica ezitările guvernului german în această privință și de a-i ataca pe cei care, în ochii săi, le întruchipează.

De exemplu, nu a ezitat să povestească presei despre o întâlnire pe care a avut-o cu Christian Lindner, ministrul de finanțe, chiar a doua zi după începerea invaziei rusești. Lindner i-ar fi spus că nu înțelege de ce ar trebui impuse sancțiuni Rusiei, având în vedere că războiul urma să fie câștigat de ruși în ,,câteva ore" oricum. ,,A fost cea mai jenantă conversație pe care am avut-o în viața mea", a spus ambasadorul. Ulterior ministrul s-a grăbit să nege că ar fi spus vreodată așa ceva.

 

Articolul France24 complet aici

Traducere de Antonia Dinu