
Politică
Sondaj: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, doar PAS și PSRM ar ajunge în Legislativ
278543586_357534229745918_8989423269783097091_n.jpg

Sondajul relevă că 4 la sută dintre cei intervievați ar vota pentru Partidul Șor, iar Partidul Comuniștilor, care a ajuns în Parlament în iulie 2021, într-un bloc comun cu socialiștii, acum ar obține 3 la sută. Partidul Democrat, condus anterior de Vlad Plahotniuc, aflat în 2019 la guvernare, ar obține acum 1 la sută. De altfel, ca și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr al lui Andrei Năstase.
În ceea ce privește topul personalităților politice, președintele Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, cu 20 la sută, fiind urmată de fostul președinte Igor Dodon, cu 15 la sută. Primarul capitalei, Ion Ceban ajunge pe a treia poziție, cu 8 la sută, iar liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, 7 la sută. Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, dar și președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Natalia Gavrilița, au fost menționați de 5 la sută dintre respondenți, mai scrie IPN.
Potrivit cercetării, costul vieții și prețurile majorate sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă Republica Moldova, fiind menționate de peste 60 la sută dintre cetățeni. Pe locul doi al problemelor se regăsesc veniturile reduse, iar acestea sunt urmate de șomaj, corupție, sărăcie, dar și războiul din Ucraina.
Între timp, aproape 30 la sută dintre respondenții sondajului consideră că în Republica Moldova lucrurile se îndreaptă într-o direcție corectă, iar în jur de 60 la sută cred că direcția este greșită. Oamenii punctează printre probleme nivelul de trai. De asemenea, populația nu a omis problemele energetice și cele de securitate. Soluțiile pe care și le-ar dori de la autorități reies din problemele menționate, prețuri mari, sărăcia, corupția.
Totodată, tinerii au fost întrebați cât de dispuși sunt să candideze la o funcție publică la nivel local sau național până la împlinirea vârstei de 35 de ani. 9% din intervievați au spus că este foarte probabil, iar 11% au răspuns că probabil ar fi dispuși. 70% din tineri s-au arătat interesați să participe activ în serviciul comunității. Respondenții au fost întrebați și cine cred că are principala responsabilitate de a proteja mediul înconjurător. Majoritatea a răspuns că înșiși cetățenii. Aceștia sunt urmați de autorități, dar și organizațiile societății civile.
Datele au fost colectate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, în perioada 9 februarie și 30 martie prin interviuri telefonice. Eșantionul principal a fost constituit din 1 306 rezidenți permanenți ai Republicii Moldova, cu drept de vot. Marja de eroare a eșantionului principal nu depășește 2,5%, iar a eșantionului de tineri nu depășește 3,9%.
Sondajul a fost coordonat de dr. Rasa Alisauskiene, de la Baltic Surveys/The Gallup Organization, în numele Center for Insights in Survey Research, iar munca în teren a fost realizată de centrul Civis. Sondajul a fost finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.