Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolae Ciucă: Finalul celui de-al Doilea Război Mondial trebuie să reamintească soarta tiranilor și a celor ce visează să ocupe teritoriile vecinilor

nicolae_ciuca.jpg

Premierul Nicolae Ciucă
Sursa imaginii: 
Facebook/Nicolae Ciucă

"Credeam că cel de-al Doilea Război Mondial va fi ultima oară când vom avea parte de războiul total, distructiv, pe scară largă în Europa. (...) Din păcate nu a fost așa. (...) Finalul celui de-al Doilea Război Mondial trebuie să ne reamintească tuturor care e soarta tiranilor și a celor ce visează să ocupe teritoriile vecinilor și să domine lumea. Sperăm ca rațiunea și pacea să revină pe continentul european cât mai curând””, este mesajul premierului Nicolae Ciucă de 9 mai.

 

"Europa a fost zguduită de război pe scară largă în mijlocul secolului trecut în ceea ce avea să devină cel de-al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă, o dictatură având la bază ideologia de extremă dreaptă a lui Hitler, a vrut să cucerească lumea. La 7 mai 1945, trupele germane au capitulat necondiționat în Vest, iar la 9 mai 1945, în Est”, a declarat Nicolae Ciucă, referindu-se la ziua de 9 mai 1945, care a marcat încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, victoria fostei Uniuni Sovietice și capitularea Germaniei naziste.

Șeful Executivului a precizat că al Doilea Război Mondial a însemnat 6 ani de suferință „pentru întreaga omenire”, iar pentru Europa „a însemnat distrugere, a însemnat tragedie umană și, de asemenea, eroismul rezistenței vitejești a statelor supuse invaziei, cuceririlor, dominației străine”.

Ciucă s-a referit și la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

"Credeam că cel de-al Doilea Război Mondial va fi ultima oară când vom avea parte de războiul total, distructiv, pe scară largă în Europa, când tehnica militară și bombele au pus la pământ orașe, sate, oameni, vieți și destine. Din păcate nu a fost așa: astăzi Rusia a declanșat un război de cucerire pe scară largă împotriva Ucrainei, război prin care pune sub semnul întrebării securitatea în Europa, dreptul internațional, lumea bazată pe reguli.

(...) Sărbătoarea încheierii războiului și înfrângerii Germaniei Naziste trebuie să fie un moment de mobilizare dar și de speranță pentru înfrângerea viitoare a aventurismului militarist rus, condamnat cvasi-unanim la nivel mondial prin votul a 144 de state din întreaga lume, în cadrul Adunării Generale a ONU”, a mai transmis premierul.

Șeful Executivului a menționat că finalul celui de-al Doilea Război Mondial „trebuie să ne reamintească tuturor care e soarta tiranilor și a celor ce visează să ocupe teritoriile vecinilor și să domine lumea”. „Sperăm ca rațiunea și pacea să revină pe continentul european cât mai curând”, a mai spus Nicolae Ciucă.