Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele rus Vladimir Putin: S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume

parada_moscova.jpg

Parada militară din Piața Roșie, Moscova, 9 mai 2022
Sursa imaginii: 
Captură de ecran France24

Vladimir Putin a reluat în discursul de la Moscova, de 9 mai, mesajul  propagandistic despre ceea ce a numit în continuare ca fiind "operațiunea militară specială" din Ucraina și atacurile la adresa NATO și a aliaților. 

Update: Vladimir Putin: Datoria noastră este să facem totul pentru ca oroarea unui război global să nu se mai repete

În mesajul său către soldați, Vladimir Putin a vorbit în continuare despre ”operațiunea militară specială” din Ucraina, și nu despre război, menținându-și astfel poziția, în ciuda speculațiilor potrivit cărora ar putea declara ”război total” Ucrainei, ceea ce ar fi atras și mobilizarea generală. Putin a acuzat, din nou, Occidentul ”decadent” și s-a referit la luptătorii ucraineni cu termenul de ”gărzi de mercenari”.

Liderul de la Kremlin a spus că la sfârșitul anului trecut Occidentul pregătea în mod deschis un atac asupra Donbasului și Crimeei, iar la Kiev au existat apeluri pentru arme nucleare care creează „o amenințare inacceptabilă chiar la granița cu Rusia”. Vladimir Putin a mai anunțat că a semnat un decret prin care familiile soldaților răniți si ale celor decedați în operațiunea militară vor primi ajutor financiar.

UPDATE: Ucraina nu va permite Rusiei ”să-și însușească în totalitate victoria asupra nazismului”, a transmis luni președintele Volodimir Zelensky, cu puțin timp înaintea începerii Paradei dedicate Zilei Victoriei de la Moscova. ”Suntem mândri de înaintașii noștri care, alături de alte popoare din coialiția anti-hitleristă, au învins nazismul. Nu vom permite nimănui să-și însușească în mod exclusiv această victorie”, a precizat el într-un mesaj video:

 

 

Anul acesta, peste cele nouă domuri ale Catedralei Sfântului Vasile din Moscova vor zbura avioane supersonice de vănătoare, bombardiere strategice, precum şi avionul de tip Iliuşin Il-80, supranumit ”Ziua Apocalipsei”, care are rolul de a servi ca post strategic de comandă şi refugiu al unor oficiali de rang înalt, în cazul unui război nuclear.

Președintele Putin a ținut un discurs în care a glorificat eroii care au luptat în ”Marele Război Patriotic” împotriva nazismului.

Rusia se afla ”în fața unei amenințări absolut inacceptabile”, a spus în discursul său Putin, pentru a justifica conflictul din Ucraina, precizează rf.fr

Revista Forbes a scris recent că anul acesta dimensiunea paradei a fost redusă cu 35%, în contextul efortului militar din Ucraina:

În 2015, după ce a anexat Crimeea, Rusia a folosit parada de Ziua Victoriei pentru a dezvălui o suită robustă de arme noi și aparent formidabile. Acum, după ce nu a reușit să cucerească Ucraina, deficiențele militare ale Rusiei se află la vedere, întărind apetitul Ucrainei pentru rezistență susținută și un lung război de uzură.

Parada micșorată reflectă atât forțele angajate pe câmpul de luptă, cât și pierderile mari. Contingentul obișnuit al forțelor Rosgvardia, care a fost decimat în Ucraina, lipsește.

După ce s-a confirmat pierderea a cel puțin 600 de tancuri, armata distrusă a Rusiei pare acum în imposibilitatea de a defila cu vehiculele blindate obișnuite - elementele de bază ale oricărei parade militare ruse. După ce a pierdut cel puțin 114 tancuri T-80, armata Rusiei se pare că nu poate găsi acum 10 tancuri de luptă principale T-80 gata de paradă. Numărul vehiculelor de luptă de infanterie rusă a fost redus cu 50%. Doar 3 vehicule de luptă de infanterie BMP-3 vor defila prin Piața Roșie.

Artileria și sistemele de lansare de rachete multiple au dispărut în mare parte.

Și mai interesant este că Rusia pare să nu poată crește numărul de sisteme de arme avansate. După ce în 2015 a dezvăluit un număr de vehicule blindate noi, acum producția pare înghețată”, notează Forbes.

Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina – pe care el îl prezintă drept o luptă împotriva naţionaliştilor ”nazişti” ucraineni – cu provocarea pe care a întâlnit-o Uniunea Sovietică atunci când Adolf Hitler a invadat în 1941, comentează The Guardian citat de news.ro.

Ziarul britanic reamintește că Putin a declarat că intenţionează să cucerească regiunile estice Lugansk şi Doneţk până pe 9 mai a.c..

Ucraina şi aliaţii săi resping existenţa nazismului în Ucraina şi susţin că liderul de la Kremlin a declanşat un război neprovocat în încercarea de a reconstrui Uniunea Sovietică.