Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mesajul CE de Ziua Europei: Unitatea și solidaritatea Europei cu Ucraina sunt de neclintit

ramona_chiriac1.jpg

Unitatea și solidaritatea Europei cu Ucraina sunt de neclintit, spune șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România Ramona Chiriac.
Sursa imaginii: 
site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România

Unitatea și solidaritatea Europei cu Ucraina sunt de neclintit, declară la RFI, de Ziua Europei, Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Ea se arată încrezătoare că  UE va da dovadă de unitate și va adopta și al 6-lea set de sancțiuni economice la adresa Rusiei. 

Ramona Chiriac: Astăzi, 9 mai, sărbătorim ziua Europei, o sărbătoare a păcii. Așa a fost gândit acest proiect european. Și totuși, tot ceea ce se întâmplă în apropierea noastră ne arată cu atât mai mult importanța păcii, dar și faptul că ea nu este de la sine înțeleasă. Unitatea și solidaritatea Europei cu Ucraina sunt de neclintit. Este un mesaj transmis constant de președinte Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, tocmai pentru că aceste valori, democrația, pacea, care sunt puse cum sub semnul întrebării în Ucraina, prin acest război ilegitim, prin acest act de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, trebuie apărate în fiecare zi, de fiecare dintre noi.

Reporter: Ați vorbit despre pace, despre unitate, despre solidaritate. Ne interesează cum vedeți solidaritatea în privința embargoului energetic impus Rusiei. Se văd fisuri. Mă gândesc la Ungaria, la Slovacia, poate chiar și la Germania. Ce ar trebui să înțeleagă cetățenii europeni? 

Ramona Chiriac: Eu nu o să discut politica internă a unor state membre. Nu acesta este mandatul nostru. Ceea ce putem spune este că până la acest moment toate pachetele de sancțiuni care au vizat, evident și măsuri în domeniul energetic, au fost caracterizate de unitatea tuturor statelor membre. A existat o unitate neașteptată de Rusia din partea noastră. Iar dacă vă referiți la la șaselea pachet de sancțiuni, el este finalizat de Comisia Europeană și pe masa de discuții a liderilor europeni, care se vor întâlni la finalul acestei luni. Comisia Europeană crede statele membre vor acționa în continuare cu această unitate, care a fost una din armele noastre, această unitate, această determinare ca răspuns la războiul Rusiei asupra Ucrainei.

Reporter: A fost, dar recent, ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto spunea clar că guvernul ungar nu poate să accepte noile sancțiuni împotriva Rusiei și că nu e o chestie de lipsă de voință politică, ci e pur și simplu o realitate fizică, geografică și de infrastructură.

Ramona Chiriac: Toate aceste teme vor fi discutate cu siguranță în următorul Consiliu European, o instituție în care se întâlnesc liderii statelor membre. Comisia Europeană a venit cu această propunere foarte clară, acest răspuns dur, care este necesar. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina vizează în mod egal Ucraina, cât și viitorul Europei. Punerea sub semnul întrebării a unui stat independent și suveran, a unor granițe stabilite prin dreptul internațional trebuie să ne îngrijoreze pe toți în egală măsură.

Reporter: Astăzi toată lumea privește cu îngrijorare spre Moscova, acolo unde este așteptată parada militară și nu numai. Kremlinul spune că vor fi parade în 28 de orașe rusești, care implică 65.000 de oameni. Vor defila cu echipamente militare și cu sute de avioane. Este pregătită Europa să răspundă și în ce fel dacă situația escaladează în privința războiului?

Ramona Chiriac: Repet, unitatea și solidaritatea noastră, a Europei cu Ucraina va rămâne de neclintit. Uniunea Europeană sprijină în mod clar Ucraina prin ajutor macrofinanciar, umanitar și logistic. Știți că au fost 4 miliarde de euro până la acest moment. Mai sunt alte 9 miliarde de euro strânse în conferințele donatorilor. Dincolo de ceea ce se întâmplă acolo, astăzi, pentru noi, este cu atât mai important să celebrăm acest moment al unității europene. Să înțelegem încă o dată ce înseamnă și pentru România statutul de membru al Uniunii Europene, garanțiile de securitate, de prosperitate pe care aceasta le-a adus. Așadar, sprijinul pentru Ucraina și constanța noastră, determinarea noastră în a fi alături de ucraineni, rămâne de neclintit.

Reporter: Un înalt oficial european, Charles Michel, președintele Consiliului European a fost săptămâna trecută la Chișinău și a vorbit despre ajutor militar pentru Republica Moldova. Puteți să ne spuneți când va ajunge și în ce va consta?                                                               

Ramona Chiriac: La acest moment eu nu am informații suplimentare la nivelul Comisiei Europene. Cu siguranță domnul Charles Michel va discuta această nouă propunere cu liderii de stat cu care se va întâlni în această lună.

Reporter: Ce ar trebui să se schimbe în Europa din punct de vedere al securității, după război? Punctual, credeți că avem nevoie de o armată europeană?

Ramona Chiriac: Tema unei armate europene a fost îndelung discutată de-a lungul istoriei proiectului european. Dincolo de asta, iar acesta este un mesaj care a apărut încă din pandemie, este această importanță a rezilienței și această importanță a independenței. Că ea înseamnă independența în lanțurile de producție, de unde să obții anumite resurse, că ea înseamnă un parteneriat mai solid cu NATO și cei care pot apăra militar independența și suveranitatea statelor membre, sunt lucruri pe care le putem lua în calcul. Ceea ce este sigur este că asistăm la o transformare de paradigmă, la o trezire la realitate foarte brutală. Îmi amintesc că la sfârșitul lunii februarie scriam prima informare către Bruxelles, intitulată Război la granița României. Este una din sarcinile noastre. Așadar, aceste teme nu ne-au mai preocupat de mult, le-am luat ca fiind de la sine înțelese, pacea, prosperitatea. Toate aceste gânduri acum sunt cumva puse sub semnul întrebării. Cu siguranță vom asista la o accelerare a tot ceea ce înseamnă felul în care ne protejăm interesele la nivel european

 
Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România