Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noul simbol al invadatorilor ruși: ,,Babușka Z”

babuska1.jpg

Montaj realizat din mai multe capturi de ecran din postările de pe conturile de propagandă rusești
Sursa imaginii: 
© Studio graphie France Média Monde

O statuie ciudată a fost inaugurată joia trecută de soldații ruși care au ocupat orașul ucrainean Mariupol. Reprezintă o femeie în vârstă care ține în mână un steag sovietic. Alegerea statuii nu este întâmplătoare și are legătură cu ,,Babușka Z", o țărancă ucraineană care a apărut într-un videoclip filmat de soldații ucraineni și care ulterior a devenit un simbol al propagandei Moscovei, transmite France24.

În Rusia, nimeni nu îi spune pe numele ei real, care de altfel e destul de incert. Ea a devenit pur și simplu ,,Babușka Z" – cu referire la litera care a devenit simbolul ,,operațiunii speciale rusești" din Ucraina, terminologia oficială a Kremlinului pentru război - sau ,,Babușka victoriei".

În ultimele săptămâni, bătrâna ucraineancă a devenit o vedetă printre rușii pro-război și noua față a propagandei Kremlinului. Pancarte gigantice o înfățișează fluturând un steag sovietic la Moscova, cărți poștale cu imaginea ei - întotdeauna cu același steag - sunt vândute în toată Rusia.

Tipul țărăncii din perioada sovietică

Ea a fost subiectul mai multor reportaje la televiziunea rusă la începutul lunii aprilie, iar un artist a realizat figurine din lemn ce o înfățișează, potrivit Moscow Times.

La Mariupol, forțele de ocupație au dezvelit chiar și o statuie a ,,Babușkăi Z" joi, 5 mai, în prezența lui Serghei Kirienko, director adjunct al administrației prezidențiale ruse.

Personajul se încadrează în tipul femeii de la țară din epoca sovietică. Dar, în realitate, povestea ei ,,se potrivește perfect cu tot limbajul propagandei rusești actuale", spune Joanna Szostek, specialistă în mass-media și comunicare politică în Rusia la Universitatea din Glasgow.

,,Babușka Z" a apărut pentru prima dată pe 7 aprilie într-un videoclip realizat de soldații ucraineni. Înregistrarea video îi arată pe soldați apropiindu-se de o mică fermă din Donbas, unde o bătrână ține cu mândrie steagul sovietic. Surprinși, ucrainenii îi dau totuși un pachet cu mâncare, dar îi iau steagul. Ea mai întâi acceptă, apoi le-o dă înapoi când își dă seama că nu are de-a face cu ,,soldați ruși care au venit să o elibereze", ci cu ucraineni care, în concepția ei, își bat joc de  steag... De atunci, un al doilea videoclip a fost postat pe Telegram, în care se precizează că femeia se numește Anya și că locuiește în apropiere de Dvorichna, la cinci kilometri de linia frontului.

Videoclipul inițial ,,ilustrează perfect impactul amintirilor pe care se bazează întreaga propagandă a lui Putin", observă Jaroslava Barbieri, specialist în relațiile Rusiei cu fostele state sovietice la Universitatea din Birmingham. Pe de o parte, se exprimă ,,dezamăgirea soldaților ucraineni care întâlnesc o ucraineancă pentru care rușii sunt băieții buni, iar pe de altă parte, această bătrână care are încă imaginea eliberatorilor sovietici din cel de-al Doilea Război Mondial", continuă ea.

Este povestea ,,ideală pentru Kremlin", spune Stephen Hutchings, specialist în mass-media rusești la Universitatea din Manchester. În primul rând, este un ,,exemplu rar de sprijin popular în Ucraina pentru operațiunea militară rusă și justificarea oficială a acesteia", afirmă specialistul. Acest lucru dă viață propagandei lui Vladimir Putin în rândul soldaților ruși care, asemenea eroilor sovietici din Marele Război Patriotic, vor veni să elibereze Ucraina din ghearele fasciștilor.

Noul simbol al Rusiei ?

O adevărată binecuvântare pentru presa rusă. ,,Televiziunea rusă dezbate non-stop această ,,operațiune specială", iar exemple ca acesta umanizează reportajele lor. În plus, difuzarea acestei povești la nesfârșit ascunde faptul că este foarte greu să găsești civili ucraineni gata să primească soldații ruși într-un mod atât de pozitiv", spune Precious Chatterje-Doody, specialist în comunicare politică și relații internaționale la Open University din Marea Britanie.

,,Babușka Z" are și o altă calitate: este un ,,exemplu rar de mesaj pozitiv pentru Rusia care vine de la bază și nu de la serviciile de propagandă", spune Joanna Szostek. Videoclipul, autentificat de presa ucraineană, nu este o creație a autorităților, dar a fost apoi promovată pe toate rețelele de socializare de către grupurile pro-ruse de pe internet. ,,De la începutul războiului, Moscova a încercat să facă propaganda sa să pară cât mai spontană posibil, iar în cazul ăsta a fost un succes", a recunoscut Stephen Hutchings.

 

Articolul France24 complet aici

Traducere de Antonia Dinu