Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Ambasadorul UE, mesaj de Ziua Europei. Iar Dodon și Voronin sfidează legea, de Ziua Victoriei FOTO/VIDEO

pavel_filip_2.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Pavel Filip

Cu prilejul Zilei Europei, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, i-a îndemnat pe cetățenii moldoveni să fie solidari, în numele păcii, în contextil războiului din Ucraina.”Războiul din țara vecină implică o datorie personală pentru noi toți – de a proteja pacea”, declară oficialul european. Între timp, în centrul Chișinăului, pro-rușii în frunte cu președintele de onoare al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, dar și Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor, au participat, luni, la Marșul Victoriei. Cei doi, alături de mulți alți participanți la manifestație, au purtat panglica medaliei țariste, Sfântul Gheorghe, simbol interzis prin lege în R.Moldova. Poliția a promis amenzi pentru toți cei care au sfidat legea. 

”Ziua Europei în acest an este marcată într-un context care ne-a răvășit și întristat profund. În Ucraina, un război crunt și nejustificat ucide oameni nevinovați și localități întregi sunt șterse de pe fața pământului de ferocitatea forțelor armate ruse. Războiul din țara vecină implică o datorie personală pentru noi toți – de a proteja pacea”, declară ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău. 

Totodată oficialul european, Janis Mazeiks, i-a invitat pe locuitorii capitalei să marcheze Ziua Europei, pe 14 mai. ”Vă invităm să primiți în casele dumneavoastră pacea. Solidaritate pentru pace este mesajul principal pe care ne dorim să-l transmitem în cadrul activităților planificate cu prilejul Zilei Europei”.

 

 

 

 

Orășelul European va fi organizat, la Chișinău, pe 14 mai și în Edineț, în nordul țării, pe 21 mai. ”Vom marca Ziua Europei împreună și în Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni, Bălți, inclusiv prin rețeaua Eurocluburilor și a Centrelor de Informare Europeană din toată țara. De Ziua Europei, Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova pentru pace, prosperitate și securitate. Republica Moldova face parte din familia europeană. Împreună suntem mai puternici”, a menționat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău.

Să spunem că, de dimineață, premierul Natalia Gavrilița, dar și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au depus flori la Memorialulul ”Eternitate”, cu prilejul Zilei Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei.


Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Președinția a anunțat că șefa statului, Maia Sandu, nu poate participa, din motive de sănătate, la evenimentele publice planificate pentru astăzi, 9 mai. Se anulează inclusiv întrevederea și conferința de presă comună cu António Guterres, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, aflat într-o vizită la Chișinău. Conferința se va ține la Guvern, împreună cu premierul Natalia Gavrilița. Consilierii președintelui Republicii Moldova au depus flori, în dimineața zilei de 9 mai, la Complexul memorial ”Eternitate”. Echipa prezidențială i-a comemorat, astfel, alături de colegii din Guvernul și din Parlamentul țării, pe toți cei căzuți în al Doilea Război Mondial, a adus un omagiu veteranilor, cinstind sacrificiul și dăruirea lor, și a celebrat pacea de Ziua Europei. 

Socialiștii și comuniștii au participat la Marșul Victoriei și al ”Regimentului nemuritor”

Cu drapele ale R.Moldova, drapele roșii, dar și panglica Sfântul Gheorghe, interzisă prin lege, socialiștii și comuniștii au ieșit astăzi să sărbătorească Ziua Victoriei, printr-un marș în centrul capitalei. “Ura”, “Victorie”, a scandat mulțimea. Acțiunea a demarat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și s-a încheiat la Complexul Memorial ”Eternitate”, unde participanții au depus flori la focul veșnic. Socialiștii și comuniștii susțin că astfel au cinstit  ”memoria milioanelor de eroi care și-au dat viața pentru pace și pentru libertatea Europei”. 

La manifestație, atât președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, cât și liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, au purtat panglica medaliei țariste Sfântul Gheorghe, chiar dacă este interzisă prin lege, din 20 aprilie. Ei riscă o amendă de aproape 1000 euro. Sunt pasibili de pedeapsă și mai mulți deputați comuniști și socialiști care au purtat panglica bicoloră.


Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Toți cei care au purtat panglica bicoloră la manifestația de 9 mai vor fi amendați. O spune șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu. Au fost înregistrate în jur de 100 de cazuri de încălcare a normelor legale.

Precizăm că, Ziua Victoriei este marcată și în stânga Nistrului. Ziarul de Gardă scrie că administrația de la Tiraspol a depus flori la ”Memorialul Gloriei” și a organizat un marș solemn a Gărzii de Onoare a pretinsului Minister al Apărării. În același timp, locuitorii Tiraspolului au mărșăluit cu o panglică lungă negru-oranj. A fost inaugurat un nou monument al ”soldaților-eliberatori”.

 
Un reportaj de Valeria Vițu