
Politică
De ce nu a făcut Putin nici un anunț surpriză pe 9 mai (Interviu)
parada_9_mai_rusia1.jpg

Valentin Naumescu: Discursul de astăzi al președintelui Putin a fost adresat în exclusivitate publicului intern, societății ruse, care aștepta un mesaj puternic, un mesaj de încredere, de ridicare a tonusului. Iar acest mesaj nu a venit. Este mult mai puțin decât ce așteptau mulți. Mai degrabă, impresia generală a fost una negativă. Pe de o parte, Președintele Putin s-a mișcat cu greutate și a părut că dă semne de slăbiciune. Pe de altă parte, tonul și mesajul întregului său discurs au părut mai degrabă că exprimă o apăsare. A fost evidentă atmosfera apăsătoare din discursul lui Putin. Parcă era sub presiune. Nu știm și ar fi doar o simplă speculație dacă e vorba de presiunea unei boli, a unei suferințe fizice sau dacă e vorba de presiunea, de apăsarea pe care o transmite întregii conduceri politice și militare a Rusiei acest semi eșec, de etapă cel puțin, care se conturează în Ucraina. E clar că lucrurile nu au mers așa cum au fost planificate. Foarte probabil că Putin și susținătorii săi, atât cei din primul cerc al puterii, cât și probabil marele public, se așteptau astăzi, pe 9 mai, la un discurs mult mai entuziast, mult mai triumfalist. Nu a fost cazul. Nu a fost deloc entuziast. Nu s-a vorbit deloc despre victorie astăzi, așa cum se așteptau mulți, ci doar despre dușmanul tradițional al Rusiei, despre cât de mult rău au făcut Statele Unite ale Americii Rusiei. A fost un discurs ideologic. Aș spune că antioccidental. Iar laudele la adresa forțelor armate au părut mai degrabă că sună în gol, atât timp cât, pe deoparte nici parada aviației nu a mai avut loc din motive așa zise meteo. Dar din ce am văzut vremea era foarte frumoasă la Moscova. Era un cer senin. Pe de altă parte, am văzut cu toții defilând niște camioane care părea din anii 1950, din anii regimului Stalin. Probabil ultimele resurse scoase din depozitele armatei ruse. E clar că invazia rusă în Ucraina se confruntă cu mari probleme militare, de logistică, de coordonare, de strategie. Nu sunt rezultatele pe care le așteptau. Iar acest lucru s-a reflectat astăzi în întreaga atmosferă a paradei de 9 mai de la Moscova.
Reporter: A fost încă un discurs de legitimare a războiului, domnule profesor. Mai reușește Putin să câștige încrederea populației, să îi țină pe ruși de partea sau sau apar fisuri atât în ceea ce îi privește pe cetățenii obișnuiți, cât și în relația cu cercurile lui imediate, apropiate?
VN: E bine că ați făcut această specificare pentru că, într-adevăr, sunt două niveluri, două paliere de discuție. În ceea ce privește poporul, cred că Putin încă reușește să aibă suport popular. Și este absolut surprinzător, neplăcut, dezamăgitor că o țară atât de mare ca Rusia, de aproximativ 140 de milioane de locuitori, despre care credeam că are conexiuni cu lumea liberă, occidentală, că era o țară relativ deschisă în ultimii ani, se poate supune și se poate complace de o asemenea manieră într-o bulă a minciunii și propagandei Kremlinului. E îngrozitoare. Totuși, despre Rusia aveam pretenția de fi ceva diferit de Coreea de Nord. Dictatura de la Moscova nu părea la fel de izolată sau la fel de crâncenă, dar iată că după două luni și jumătate de război se pare că în Rusia nu pătrund niciun fel de alte informații legate de războiul din Ucraina. Sunt foarte mulți ruși care în continuare cred că nu e vorba despre niciun război, ci de o operațiune militară specială pentru eliberarea etnicilor ruși din Donbas de regimul nazist sau neo fascist al ucrainenilor. Însă, dacă discutăm despre cercul puterii, despre etajul puterii și conducerii politico-militare a Rusiei, lucrurile încep să se complice. E clar că acești oameni au alte informații. Chiar dacă nu sunt mulți care îndrăznesc să o spună explicit deocamdată, e limpede că atmosfera nu mai este una de entuziasm. S-a văzut astăzi și pe fețele celor din tribună. Cred că în acest cerc al puterii începe să se strecoare și să se instaleze treptat neîncrederea în capacitatea Rusiei de a ocupa Ucraina și de a-i schimba direcția strategică.
Rep: Nu a fost nicio referire la posibila mobilizare care ar fi venit dacă Moscova ar fi declarat război oficial Kievului. Credeți că a fost sau nu asta vreun moment în planul lui Vladimir Putin?
VN: Cred că nu putem exclude ca o mobilizare totală sau mai degrabă parțială să se producă, totuși, în perioada următoare. Era de așteptat ca cele două momente să nu se suprapună astăzi pentru că anunțul privind intrarea Federației Ruse în război nu ar fi ajutat deloc la atmosfera de pretinsă sărbătoare pe care regimul Putin doare să o creeze astăzi în Rusia. S-ar putea să fi dorit să separe cele două momente. Eu cred în continuare că există posibilitatea, cu atât mai mult cu cât invazia Rusiei pare că s-a împotmolit în nord, în regiunea Harkiv. Ba mai mult, se pare că a început o contraofensivă ucraineană și există un deficit de trupe ale Rusiei în Ucraina. Nu este exclus să asistăm în perioada următoare la o mobilizare parțială pentru că Rusia e clar că era nevoie de trupe suplimentare.
Rep: Pare că Rusia își lasă următorul pas așteptat. Pare că ziua aceasta de 9 mai era de așteptat să aducă clarificări privind cursul războiului. La ce să ne așteptăm? Să continue Putin să se concentreze în est?
VN: În sine, data de 9 mai a fost mult supraevaluată. E clar că războiul va continua. Este în continuare o situație și un moment critic, deosebit de grav în Ucraina, dar asta nu este neapărat un punct de cotitură în acest război. Astăzi a fost doar un moment de comunicare publică, un discurs al dictatorului de la Kremlin către societatea rusă, în care a încercat să transmită încredere, dar nu prea a reușit. Războiul este departe de a se fi încheiat. Iar ziua de astăzi nu a marcat decât un răspuns și acela destul de obosit, cu semne de slăbiciune, al dictatorului de la Kremlin către societatea rusă.