Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul guvernator al Hong Kong-ului este un polițist numit de Beijing

hong_kong-3.jpg

John Lee, un fost polițist, a fost desemnat în funcția de guvernator al Hong Kong-ului, 8 mai 2022
Sursa imaginii: 
© Kin Cheung, AP via France24

Fostul șef al securității din Hong Kong, John Lee, care a jucat un rol-cheie în reprimarea protestelor prodemocrație din 2019, a fost numit duminica trecută în funcția de nou lider al orașului de către un ,,comitet electoral" format din reprezentanți ai elitelor politice și de afaceri din Beijing, transmite France24.

John Lee, un fost polițist în vârstă de 64 de ani, a fost singurul candidat la succesiunea liderului demisionar Carrie Lam, care a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat de cinci ani.

Este primul lider din Hong Kong care provine din rândul polițiștilor. În calitate de șef al securității din Hong Kong în momentul protestelor masive pro-democrație din 2019, el a coordonat direct reprimarea protestelor și preluarea dură a puterii politice care a urmat.

Hong Kong nu mai este de mult un stat democratic, ceea ce a alimentat ani de zile frustrarea publicului și, uneori, proteste ample și violente.

Șeful executivului din Hong Kong este ales de un ,,Comitet electoral" format din 1.461 de persoane - 0,02% din populație - alcătuit din reprezentanți ai elitei politice și economice, care sunt devotați Beijingului.

John Lee, singurul candidat, a fost ales cu 1.416 voturi; 33 de membri nu au votat.

Mii de polițiști mobilizați

Protestele au fost în mare parte interzise în Hong Kong, autoritățile recurgând la interzicerea adunărilor publice cu mai mult de patru persoane din cauza Covid-19, precum și la o nouă lege privind securitatea națională.

Potrivit presei locale, între 6.000 și 7.000 de polițiști au fost mobilizați pentru a preveni orice incident în timpul procesului de nominalizare.

Liga Social-Democraților - unul dintre ultimele grupuri pro-democrație funcționale din Hong Kong - a organizat înainte de deschiderea urnelor un protest la care au participat doar trei persoane, care au scandat ,,putere poporului, sufragiu universal acum".

,,Știm că această acțiune nu va avea niciun efect, dar nu vrem ca Hong Kong-ul să rămână complet tăcut", a declarat protestatara Vanessa Chan, înconjurată de zeci de polițiști.

La ordinul lui Xi Jinping, Beijingul a impus în 2020 o lege draconică privind securitatea națională în fosta colonie britanică, care a înăbușit disidența, precum și reformarea sistemului politic pentru a se asigura că Hong Kong este condus exclusiv de ,,patrioți" loiali regimului chinez.

Analiștii spun că implicarea totală a lui John Lee în această campanie de represiune a fost cea care i-a câștigat încrederea regimului chinez. ,,El este omul care a trecut testul", a declarat Lai Tung-kwok, predecesorul lui John Lee în funcția de șef al securității din Hong Kong.

”Încă o încălcare a principiilor democratice”

Dar, în același timp, John Lee intră pe o listă de oficiali chinezi și din Hong Kong sancționați de SUA.

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a reacționat denunțând o numire care ,,încalcă principiile democratice și pluralismul politic".

,,Procesul de selecție" a acestui fost ofițer de poliție responsabil cu securitatea orașului "este un nou pas în desființarea principiului ,,o țară, două sisteme". Autoritățile chineze și cele din Hong Kong trebuie să își respecte angajamentele naționale și internaționale", a declarat el pe contul său de Twitter.

John Lee va moșteni un oraș cu probleme. Mișcarea pro-democrație a fost blocată de Legea privind securitatea națională, dar o mare parte a populației încă nutrește un resentiment profund față de Beijing și furie față de inegalitățile adânc înrădăcinate în societatea din Hong Kong.

Iar Hong Kong, al treilea centru financiar ca mărime din lume, continuă să trăiască practic izolat de restul lumii din cauza restricțiilor drastice impuse de pandemia Covid-19.

 

Articolul France24 complet aici

Traducere de Antonia Dinu