Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Naziști, antisemiți, naționaliști: cum acționează propaganda rusă online împotriva refugiaților ucraineni din UE

intox.jpg

Capturi de ecran din postările care încearcă să-i denigreze pe refugiații ucraineni
Sursa imaginii: 
France24

În data de 2 mai a.c., mai multe imagini postate pe rețelele sociale, care ar demonstra comportamentul "refugiaților ucraineni" găzduiți în țările UE, au devenit virale: un bărbat purtând un tricou ultranaționalist cu însemnele batalionului Azov, o femeie acoperită de tatuaje naziste, un bărbat care agresează un evreu. Niciuna dintre aceste imagini nu prezintă de fapt refugiați ucraineni, constată echipa Les Observateurs a postului TV France 24 care a analizat imaginile.

Verificarea pe scurt

  • O fotografie cu un bărbat purtând un tricou Azov este publicată de ambasada Rusiei, care susține că refugiații ucraineni i-au înfuriat pe letoni din cauza manierelor lor și a simbolurilor naziste din spațiul public. Însă bărbatul în cauză este leton și susține că poartă tricoul în semn de susținere a luptătorilor ucraineni.
  • O înregistrare video care arată agresarea unui evreu în Belgia de către "un refugiat ucrainean": bărbatul este cetățean ucrainean, dar nu refugiat.
  • O altă fotografie pretinde că ar arăta un refugiată ucraineană cu tatuaje naziste. Fotografia este din Ucraina, dar datează de dinainte de război, iar naționalitatea femeii nu este cunoscută.

 

Verificarea în detaliu

 

Bărbatul în tricou Azov nu este un refugiat ucrainean

"Mulți oameni din Letonia sunt șocați de manierele nepoliticoase ale unor "refugiați" ucraineni, precum și de simbolurile naziste din ce în ce mai frecvente în spațiul public, inclusiv cele ale huliganilor de la "Azov"", a scris ambasada Rusiei în Letonia pe contul său de Twitter la 2 mai, ca explicație la o fotografie cu un bărbat, care stă la o masă cu un băiețel, purtând un tricou cu logo-ul Azov, numele batalionului naționalist integrat în armata ucraineană, creat inițial de o mișcare neonazistă.

O căutare inversă a imaginii cu ajutorul instrumentului Invid Verify (detalii aici ) dezvăluie o postare pe Facebook din 2 mai, cu o captură de ecran a tweet-ului ambasadei. Autorul, care susține că este persoana fotografiată, explică: "Purtam un tricou de camuflaj cu logo-ul Azov (batalionul de voluntari ucraineni din Mariupol). Inutil să mai spun că nu sunt nici ucrainean, nici refugiat, nici nazist ....".

Bărbatul care apare în fotografiile de pe contul de Facebook este același bărbat care a fost fotografiat. În mai multe fotografii, el poate fi văzut purtând un tatuaj întunecat cu flăcări pe antebrațul drept și un tatuaj cu un scris și două linii roșii pe antebrațul stâng, care se potrivesc cu cele vizibile în fotografia împărtășită de ambasada Rusiei în Letonia. Părul negru, coafura și constituția sunt, de asemenea, similare.

Într-o altă postare, datată 20 aprilie, în care e atașată fotografia tricoului, care pare să fi circulat pe grupuri de WhatsApp înainte de a fi distribuită de ambasadă, el susține că fotografia a fost făcută de o persoană necunoscută, în timp ce se afla cu fiul său în cafeneaua din Acropolis arcade, un centru comercial din Riga, Letonia.

El a adăugat: "Îi susțin pe curajoșii voluntari ucraineni care [...] apără până la capăt fabrica Azovstal din Mariupol", referindu-se la complexul industrial unde în prezent au loc lupte între ucraineni și ruși.

În fotografiile postate pe contul său de Facebook sau de Instagram nu sunt vizibile semne de apartenență la extrema dreaptă sau la un grup neonazist.

 

Dezmințire a Poliției din Anvers

Într-un tweet din 2 mai, un internaut anonim a postat o înregistrare video în care se vede cum un membru al comunității evreiești, îmbrăcat în haine tradiționale, este agresat de un alt bărbat pe stradă. Victima a reușit apoi să îl învingă pe atacator. "Locul: Antwerp [în Belgia]. Atacatorul: un refugiat ucrainean. Ținta: un bărbat hasidic", se arată în postarea în limba engleză, care a strâns peste 74.000 de vizualizări.

Contactată de observatorii France 24, poliția din Anvers a declarat:

"Deși [presupusul atacator] are cetățenie ucraineană, el nu este refugiat ucrainean și locuiește în Anvers".

"Incidentul a avut loc pe 30 aprilie. Bărbatul era beat și a fost prins de poliție. Din câte am înțeles noi, incidentul nu este de natură antisemită. Bărbatul în stare de ebrietate a deranjat mai multe persoane, ceea ce a dus la arestarea sa temporară (12 ore)", a adăugat poliția.

 

O scenă care a avut loc înainte de războiul din Ucraina

De asemenea, la 2 mai, o serie de două fotografii, care pretind că arată o "refugiată ucraineană" cu corpul acoperit de tatuaje naziste, inclusiv o svastică, au fost distribuite pe Twitter în limba engleză, dar cu mai puțin succes.

Mai multe conturi au precizat ca sursă o captură de ecran a unui mesaj în limba spaniolă. În mesaj se precizează că este vorba despre "turismul refugiaților care va da peste noi în această vară".

Fotografiile au fost distribuite și în limba italiană pe Facebook.

Printr-o căutare inversă a imaginii, aceeași poză este găsită publicată în acest articol din ziarul britanic Daily Star  din 14 iulie 2021. În articol se precizează că femeia era o turistă în Odesa, Ucraina, și a fost nevoită să părăsească plaja după ce oamenii s-au arătat indignați de tatuajele ei naziste. Naționalitatea ei nu este cunoscută.

Fotografiile au fost publicate pe 11 iulie 2021 pe acest canal Telegram, fără alte informații.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24