Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prințul Charles, moștenitorul coroanei britanice, a citit pentru prima oară Discursul Tronului în parlament în locul Reginei Elisabeta a II-a, indisponibilă pe motive de sănătate

printul_charles_discursul_tronului.png

Prințul Charles Discursul Tronului
Prințul Charles a ținut pentru prima oară Discursul Tronului în parlamentul britanic
Sursa imaginii: 
parliamentlive.tv

Moștenitorul coroanei britanice, Prințul Charles, a citit Discursul Tronului la deschiderea noii sesiuni parlamentare pentru prima oară. Mama sa, Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani, nu și-a putut îndeplini această prerogativă din motive de sănătate.

Îmbrăcat în uniformă militară de protocol Prințul Charles a rostit discursul, în fapt programul guvernului pe următoarea sesiune anuală a Parlamentului, de pe un tron rezervat de obicei Consortului suveranei, care în trecut era ocupat de Prințul Philip decedat în 2021 la vârsta de 99 de ani. Discursul a durat circa 10 minute și a constat în spicuirea domeniilor cuprinse în cele 38 de proiecte de lege.   

La ceremonie, desfășurată în Camera Lorzilor, unde au fost invitați conform tradiției și deputații Camerei Comunelor în frunte cu Speakerul Sir Leslie Hoyte, prim ministrul Boris Johnson și liderul opoziției, Sir Keir Starmer, prințul moștenitor a fost însoțit de soția sa, Ducesa de Cornwall, și de fiul său, Prințul William, al doilea în linia de succesiune la tron. La această ceremonie Charles și William au participat în calitate de consilieri de stat desemnați de Regină.

Conform legii, printre consilierii de stat se numără soțul/soția suveranei, care ar fi fost defunctul Duce de Edinburgh – Prințul Philip, și următoarele patru persoane din linia de succesiune care au peste 21 de ani. Aceștia sunt în prezent Charles, William, Prințul Harry și Prințul Andrew (fratele Prințului Charles).

Regina și-a contramandat participarea din cauza unor “probleme temporare de mobilitate”, potrivit Palatului Buckingham. Este doar a doua oară când suverana nu participă la această ceremonie, prima oară fiind în 1963 când era însărcinată cu cel de-al patrulea copil al ei, Edward.

Discursul Tronului este una dintre prerogativele importante delegate de Regină Prințului Moștenitor și de acum încolo astfel de ocazii vor fi probabil tot mai frecvente, pe măsură ce suverana înaintează către vârsta de 100 de ani.    

Există însă anumite prerogative constituționale esențiale care, dacă nu există o regență, nu pot fi delegate, cum ar fi promulgarea legislației, numirea unui prim-ministru, audiențele săptămânale cu premierul și numirea și demiterea guvernatorilor generali ai statelor din Commonwealth.

O regență ar fi momentul în care Regina și-ar transfera puterile de monarh lui Charles fără a fi nevoită să abdice.

În prezent, regina își îndeplinește în continuare atribuțiile de la Castelul Windsor, la 40 km vest de Londra, ea urmând să aibă miercuri audiența săptămânală cu premierul Johnson și să țină un Consiliu Privat în această săptămână cu principalii săi miniștri.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ