Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Embargoul petrolier: Va reuși Ursula să-l convingă pe Orban?

viktor_orban_la_moscova_-_000_9xr6ug.jpg

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Sursa imaginii: 
YURI KOCHETKOV / POOL / AFP

Am avansat, dar mai e mult de lucru.  Așa a concluzionat Ursula von der Leyen întâlnirea avută luni seara cu premierul ungar Viktor Orban. Ungaria insistă că nu poate accepta embargoul importului de petrol și gaze din Rusia, însă Franța vede șanse pentru un compromis.

Duminică ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit pentru a discuta din nou al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Este vorba despre blocarea importului de petrol și gaze din Rusia. Aceasta ar fi măsura care ar lovi cel mai puternic regimul de la Kremlin, dar nu întâmplător Uniunea Europeană a tot amânat-o. Pentru a intra în vigoare, este necesar votul unanim al statelor membre, ceea ce în acest moment pare imposibil. Încă de la primele sancțiuni, Viktor Orban a declarat de mai multe ori că Ungaria le consideră ineficiente dar le va vota, pentru a păstra unitatea Uniunii. Însă energia este o linie roșie peste care guvernul ungar nu va trece, ceea ce nici nu a făcut până acum. Dacă renunțarea la importul de petrol rusesc s-ar putea face, teoretic, în decurs de 5 ani și cu investiții masive, importul de gaz rusesc este imposibil de substituit, a argumentat guvernul Orban. Dealtfel Ungaria nu este singura țară cu asemenea probleme, Cehia și Slovacia au cerut deasemenea derogări pentru a-și putea reconfigura sursele de import energetic. Există totuși o diferență: aceste țări cer o derogare temporară, însă Ungaria refuză complet embargoul, cel puțin așa cum este propus acum. Dacă UE propune rute alternative pentru transportul de gaz în Ungaria, atunci guvernul va analiza aceste propuneri, a declarat premierul ungar.
Dar mai există și alte probleme între Comisia Europeană și Ungaria. În urmă cu o lună, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen declara în Parlamentul European că în Ungaria principala problemă este corupția și deși s-au purtat discuții, această chestiune nu s-a soluționat. De aceea Comisia va demara oficial procedurile de sancționare a Ungariei. După un nou schimb de scrisori, Comisia a anunțat începerea procedurilor. Concret, este vorba de riscuri serioase de deturnare a fondurilor europene prin subvențiile în agricultură, în licitațiile publice, în controlul financiar, și toate acestea durează de peste 10 ani, a argumentat Comisia.
Ca o coincidență, exact în această perioadă a venit pe ordinea de zi chestiunea embargoului, pe care Ungaria refuză să îl voteze. Explicit, Ungaria nu condiționează votul de încetarea procedurilor de sancționare a Ungariei, însă a adresat o invitație la Budapesta președintelui Comisiei Europene. Iar von der Leyen a și venit ieri seară în capitala ungară, unde a discutat, în cadrul unei cine de lucru, cu premierul Viktor Orban și ministrul de externe Peter Szijjarto. La final, participanții au comentat sec rezultatele, notând că mai este de lucru în privința embargoului. Următoarea stație a lucrului pare să fie o discuție între Viktor Orban și președintele Macron, cel puțin așa a anunțat ministrul francez al afacerilor europene, Clement Beaune. In cadrul unui interviu televizat, Beaune a mai spus că statele membre UE pot ajunge la un consens în chestiunea embargoului chiar în această săptămână.

 
Corespondentul RFI la Budapesta, Balasz Barabas