Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul trebuie să ia măsuri șoc pentru a combate inflația (Ionel Dancă)

Ionel Danca Forta Dreptei pensii.jpg

Ionel Dancă acuză coaliția de populism, în contextul discuțiilor privind majorarea pensiilor
Ionel Dancă acuză coaliția de populism, în contextul discuțiilor privind majorarea pensiilor
Sursa imaginii: 
Facebook/Ionel Dancă

Rata anuală a inflaţiei a urcat la aproape 14% în luna aprilie, față de 10% în martie, a anunțat miercuri INS. Gazele s-au scumpit cu 85%, iar cartofii cu peste 40%, față de aprilie 2021. BNR a fost lăsată singură în lupta cu inflația, spune la RFI deputatul Ionel Dancă (Forța Dreptei). El consideră că statul trebuie să ia măsuri șoc în lupta cu scumpirile, de genul reducerii TVA la 10%.

BNR a majorat dobânda de politică monetară de la 3% la 3,75%. Asta înseamnă că se scumpesc creditele, măsură prin care Banca Națională încearcă să țină sub control inflația. Totul pe fondul unui val de scumpiri care afectează România, situația fiind similară la nivel mondial.

Ionel Dancă crede că decizia BNR este una disperată: ”Este un gest disperat al BNR de a tempera inflația. Vine ca urmare a faptului că în mod normal, acest val de scumpiri ar fi trebuit gestionat împreună de Guvern și de către Banca Națională, respectiv și pe partea fiscală și de măsuri administrative Guvernul ar fi trebuit să intervină mai devreme și BNR de asemenea să aibă o acțiune concertată împreună cu Guvernul în privința asta (...). BNR a fost lăsată singură în această chestiune”.

 

BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară

 

Marcel Ciolacu, despre dobânzile mari: Nu reflectă realitatea economică această rată de împrumut foarte mare

 

Deputatul declară că Guvernul ar trebui să ia măsuri șoc pentru a combate inflația: ”În primul rând, ar fi trebuit să acționeze mult mai devreme, pentru că dacă chiar la începutul acestui val de scumpiri, generat în principal de prețurile la energie și utilități, Guvernul ar fi acționat în sensul reducerii taxelor și accizelor, deci pe partea de fiscalitate, care este în curtea Guvernului și nu ar fi optat doar pentru acea formulă complicată de plafonare și compensare, atunci prețurile la energie ar fi fost mai mici, ca urmare a reducerii taxelor și accizelor și aceste prețuri nu s-ar mai fi transmis în întreaga economie. Acum însă este un pic cam târziu pentru a mai reveni la o astfel de politică și ar trebui acțiuni șoc din partea Guvernului, care să reducă prețurile din economie, un pachet de măsuri care să reducă TVA, să reducă accizele, practic, ce încasează statul din prețurile pe care le plătesc românii și acest lucru ar avea un efect semnificativ și imediat asupra inflației. Eu aș propune din acest punct de vedere o reducere a TVA la 10% pentru toate bunurile și serviciile, o măsură șoc care ar avea efect asupra prețurilor”.

 
Ionel Dancă, despre inflație și majorarea dobânzii cheie