Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, despre Putin: Noi credem că nu a abandonat planul său de a decapita regimul de la Kiev

mircea_geoana_-_20191017_191016b-002.jpg

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO
Sursa imaginii: 
nato.int

"Noi credem că Putin nu a abandonat planul său original de a ocupa sau de a decapita regimul de la Kiev. El continuă să aibă ambiții ridicate, în timp ce capacitățile sale militare, unitățile de pe teren, înfrângerea pe care au avut-o la Kiev, nu reușesc să crească moralul trupelor. ", a declarat secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoan[, într-un interviu pentru CNN.

Avril Haines, directorul comunității de informații a Statelor Unite, a declarat marți că Washingtonul a văzut semne că Rusia vrea să își extindă podul terestru din sudul Ucrainei până în Transnistria. Întrebat dacă se așteaptă la un astfel de scenariu, Mircea Geoană a răspuns: 

„M-am întâlnit cu doamna directoare Haines și ne-am comparat notițele. Avem analize foarte similare. Există o discrepanță semnificativă între ambițiile politice ale lui Putin, pentru că noi credem că nu a abandonat planul său original de a ocupa sau de a decapita regimul de la Kiev. El continuă să aibă ambiții ridicate, în timp ce capacitățile sale militare, unitățile de pe teren, înfrângerea pe care au avut-o la Kiev, nu reușesc să crească moralul trupelor. Doamna directoare Haines are dreptate, când există astfel de discrepanțe, apare riscul luării unor decizii ad-hoc, care nu iau în calcul realitatea de pe teren, nici rezistența îndârjită a ucrainenilor, susținerea pe care o au din partea statelor aliate. Toate astea ar putea genera riscuri.”, a spus Mircea Geoană. 

Întrebat dacă în opinia sa NATO se așteaptă ca Putin și Federația Rusă să amplifice operațiunile pentru că directorul Agenției de Informații a Pentagonului spune că Putin ar putea să recrutezii mii de alți soldați doar declarând că, de fapt, țara sa este în război, secretarul general adjunct al NATO a răspuns:

"Nu a făcut-o la parada din 9 mai și noi credem că, chiar și  pentru el, există o dificultate politică să apeleze la poporul rus, să și trimită tinerii într-un loc unde majoritatea concetățenilor lor sunt omorâți sau răniți, așa că NATO are o triplă obligație și ne ținem de ea concomitent. În primul rând, continuăm să ajutăm Ucraina în lupta lor curajoasă de a-și apăra pamântul. Facem asta, o facem cu succes, o facem cu viteza de care este nevoie. A doua obligație ține de scopul NATO de a apăra țările membre NATO, așa că ne întărim prezența pe Flancul estic într-un mod semnificativ și, pentru prima oară de la crearea NATO, am activat planurile de apărare pentru flancul estic al NATO.

În al treilea rând, obligația care este ca un corolar al primelor două, este să ne asigurăm că nu escaladăm acest conflict deja sângeros între Rusia și Ucraina între un război între NATO și Rusia. Acesta este rolul NATO, să susținem Ucraina, și o facem, să apărăm aliații NATO și o facem, dar totodată să ne asigură, că reducem la minim riscul unei escaladări."