Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armenia cere sprijinul diplomatic al Senatului SUA pentru normalizarea situației din Nagorno Karabach

armenia.jpg

Ministrul de externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan (stânga imaginii) îi înmânează senatorului american Bob Mendez ”Ordinul Prieteniei”, Washington, 6 mai 2022
Sursa imaginii: 
Ministerul de Externe al Armeniei / www.mfa.am

Normalizarea situației politice din Nagorno Karabach, dar și a relațiilor dintre Armenia și Turcia, au fost principalele subiecte ale convorbirilor pe care ministrul de externe Ararat Mirzoyan le-a avut recent la Washington cu membri ai Comisiei de politică externă a Senatului SUA, transmite publicația Tert.

Ministrul armean le-a prezentat senatorilor americani ultimele evoluții din procesul de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Turcia și a solicitat sprijinul părții americane în demersurile diplomatice care se fac în prezent pentru repatrierea prizonierilor armeni care se află în prezent în Azerbaidjan, în urma ultimului război din Nagorno Karabach, scrie sursa citată.

Șeful diplomației armene i-a înmânat președintelui Comisiei, Bob Menendez, ”Ordinul Prieteniei” pentru contribuția la întărirea relațiilor dintre cele două țări, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Armenia și SUA.

Ararat Mirzoyan a subliniat importanța susținerii de către Statele Unite a reformelor necesare pentru consolidarea democrației și a dezvoltării economice a țării sale, dar mai ales meritul senatorului Mendez în recunoașterea oficială de către Senatul american a genocidului comis de Imperiul Otoman împotriva armenilor la începutul secolului trecut.

 

Georgia: Mai multă toleranță pentru comunitatea LGBT

 

Deși peste jumătate dintre georgieni sunt de părere că membrii comunității LGBT nu ar trebui să se bucure de drepturi speciale, societatea în ansamblu pare a fi mai tolerantă față de această minoritate decât în urmă cu șase ani, rezultă dintr-un sondaj de opinie realizat de organizația neguvernamentală Grupul de Inițiativă al femeilor din Georgia, relatează postul Europa Liberă, secțiunea în limba georgiană.

Potrivit studiului 53% dintre cei chestionați spun că membrii comunității LGBT nu ar trebui să aibă dreptul de a se organiza și a-și exprima opiniile oficial, față de 78% în urmă cu șase ani.

Populația din mediul urban, tinerii și femeile manifestă cea mai mare toleranță față de persoanele LGBT.

Studiul arată de asemenea că majoritatea covârșitoare a georgienilor se opune căsătoriilor dintre persoane de același sex.

În Georgia discriminarea persoanelor din comunitatea LGBT a devenit ilegală în 2014, iar statul s-a angajat să îi ofere protecție. Totuși, în iulie anul trecut, un marș de protest pașnic organizat de asociațiile LGBT în capitala Tbilisi a fost oprit prin violență de grupuri radicale, fără ca Poliția să intervină, iar multe declarații ale politicienilor par să încurajeze intoleranța față de această minoritate, mai scrie sursa citată.

 

Kazakhstan: Întărirea armatei - ”o prioritate absolută”

Președintele Kassym-Zhomart Tokayev a decorat mai mulți ofițeri pentru merite speciale și servicii aduse statului, în cadrul unei ceremonii prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la înființarea Forțelor armate ale Kazakhstanului, transmite publicația Kazpravda.

"În contextul actual de instabilitate geopolitică, de noi provocări și amenințări, trebuie să fim mereu pregătiți pentru a apăra interesele națiunii noastre, suveranitatea și integritatea teritorială a statului. În consecință, întărirea potențialului de apărare este pentru noi o prioritate absolută”, a spus președintele în discursul său.

Șeful statului a reamintit  că în timpul celui de al doilea război mondial cel puțin 500 de kazaci au devenit ”eroi ai Uniunii Sovietice”, în timp ce ”mulți alții s-au sacrificat fără ca meritele să le fie recunoscute niciodată”.

 

Turcia: Concert în memoria sopranei Leyla Gencer

Foto: leylagencer.blogspot.com

La Opera din Istanbul a avut loc recent un concert extraordinar cu ocazia celei de a 14-a aniversări de la moartea Leylei Gencer, una din cele mai importante soprane ale lumii din secolul XX, scrie agenția turcă DHA.

Cunoscută în țările occidentale drept ”La Diva Turca”, Leyla Gencer (1928-2008) a cunoscut succesul pe scenele operelor din Milano, Napoli, Veneția, Viena, Paris, San Francisco, Köln, Buenos Aires, Londra și multe altele.

Cea mai mare parte a carierei a avut-o în Italia, unde a și debutat, în 1953, la Teatrul San Carlo din Napoli. Pe scena de la Scala din Milano a cântat pentru prima oară în 1957, în rolul doamnei Lidoine, din opera Dialogul Carmelitelor, de Poulenc. Pe această celebră scenă a interpretat 19 roluri în perioada 1957-1983, inclusiv Leonora, din Forța Destinului, Elisabetta din Don Carlos și rolul tiular din Aida, de Verdi.

A interpretat roluri memorabile în 72 de opere, printre care Tosca și Madama Butterfly, de Giacomo Puccini, sau Lucrezia Borgia de Donizetti, pentru care a primit cronici elogioase în multe mari publicații ale lumii, precum The Guardian, Times, New York Times, International Herald Tribune și altele.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:       

Astghik Shmavonyan - Armenia

Eteri Kashibadze - Georgia

Aida Abilkasimova - Kazakhstan

Özge Kahriman - Turcia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 12 mai 2022