Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis, despre inflație: De vină nu sunt Guvernul și Parlamentul, ci Putin

Klaus Iohannis inflatie Putin.jpg

Președintele Klaus Iohannis dă vina pentru inflație pe Vladimir Putin
Președintele Klaus Iohannis dă vina pentru inflație pe Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis spune în contextul inflației din două cifre din România că ”nu este cazul să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului, clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanșat acest război împotriva Ucrainei”.

Rata anuală a inflației a ajuns la aproape 14% în luna aprilie, potrivit INS.

Klaus Iohannis a spus joi la finalul unei vizite la Spitalul Colentina că nu autoritățile române sunt de vină, ci Vladimir Putin, care a declanșat războiul din Ucraina: ”Am toată încrederea că Guvernul a luat și va lua măsurile care se impun. Dar de ce am ajuns aici? Nu pentru că cineva a lucrat prost sau nu și-a făcut treaba. Aceste lucruri și crizele care urmează, pentru că specialiștii spun că vor continua, pe plan global, toate acestea au o singură cauză: războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Problema nu este una românească, este una globală. Și în SUA inflația se apropie de 10%. În țările din Europa e la fel de mare. Și aseară am avut o discuție cu premierul, mi-a prezentat măsurile pe care le pregătesc ei. Să fim realiști. Crizele nu se vor termina mâine, vor continua. În unele situații se găsesc anumite soluții, dar nu este cazul să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului, clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanșat acest război împotriva Ucrainei. Pentru români este important să știe că acest Guvern își dă silința și a găsit soluții bune”.

Întrebat despre faptul că România se împrumută la cele mai mari dobânzi, președintele a răspuns: ”Ne împrumutăm mai scump, la inflație mai mare care a apărut de la prețuri crescute, toate venind de la războiul lui Putin. Dacă cineva caută un vinovat, e ușor de identificat, se numește Putin și Federația Rusă. Guvernul încearcă să atenueze acest impact. Inflația crescută înseamnă că ne împrumutăm mai scump. Guvernul a găsit soluțiile la acest moment. Nu se poate cineva să se aștepte ca la inflație de 13% să ne împrumutăm ca înainte. Situația în care ne aflăm este de război, de criză. Nu încercați să căutați vinovați în Parlament, Guvern, clasa politică. Și dacă se termină mâine războiul, crizele nu se termină mâine, aceste crize se vor prelungi, vor fi situații destul de complicate și este bine să fim conștienți de acest lucru”.