
Politică
R.Moldova participă în premieră la o reuniune G7 a miniștrilor afacerilor externe
155244436_3736071989795691_275858434884038081_n.jpg

În marja reuniunii, la invitația ministrei afacerilor externe a Germaniei Annalena Baerbock, ministrul de externe Nicu Popescu va vorbi despre situația de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina, gestionarea crizei refugiaților, impactul socio-economic asupra țării și eforturile autorităților în procesul de reforme și modernizare în parcursul european al Republicii Moldova.
De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu va avea întrevederi bilaterale cu înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell, ministra afacerilor externe a Germaniei Annalena Baerbock, ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței Jean-Yves Le Drian, ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Italiei, Luigi Di Maio, ministrul afacerilor externe al Japoniei Hayashi Yoshimasa, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba și alți oficiali de nivel înalt.
Precizăm că, Republica Moldova participă în premieră în cadrul unei reuniuni G7 a miniștrilor afacerilor externe. Grupul G7 a fost înființat în 1975 ca forum informal reunind liderii principalelor națiuni industrializate din lume (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite). De-a lungul anilor, summit-urile anuale ale G7 au devenit o platformă pentru stabilirea direcției discursurilor multilaterale și a răspunsurilor politice la provocările globale. G7 completează rolul G20, grup considerat în general ca fiind cadrul pentru coordonarea economică globală.
Trebuie spus că, tot despre securitatea în regiune, dar și evoluțiile în dosarul transnistrean, dialogul cu partenerii externi, va vorbi, la Tallin, vicepremierul moldovean, Oleg Serebrian. El va participa, în perioada 13-15 mai, la cea de-a 15-a conferință anuală Lennart Meri cu genericul ”Tempus Fugit - Time Flees” care se va desfășura în Estonia. Oleg Serebrian va avea întrevederi bilaterale cu prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, ministrul afacerilor externe al Estoniei, Eva-Maria Liimets, ministrul de stat al MAE al Marii Britanii, James Cleverly, ministrul de stat al MAE al Germaniei, Tobias Lindner, directorul Institutului de Politică Externă al Estoniei, Kristi Raik și alți oficiali de nivel înalt. Conferința Lennart Meri a fost concepută în anul 2007 pentru a deveni un eveniment important de politică externă și de securitate din regiune în vederea identificării soluțiilor la problemele cu care se confruntă comunitatea europeană.
Între timp, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit, joi, cu Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ilva Johansson, aflată într-o vizită de lucru la Chișinău. Sandu și Johansson au discutat, de asemenea, despre securitatea din regiune, ca urmare a agresiunii militare ruse în Ucraina, dar și despre valul de refugiați, generat de acest război.
Discuțiile s-au referit și la efortul autorităților țării de a face față noilor provocări - acțiunile de consolidare a frontierei, majorarea numărului de polițiști de frontieră și de polițiști implicați în asigurarea ordinii publice, mobilizarea instituțiilor pentru a asigura condiții optime pentru refugiați. În context, președinta Maia Sandu a mulțumit UE pentru detașarea rapidă în Moldova a ofițerilor FRONTEX și a altor experți care lucrează împreună cu poliția de frontieră, pentru asistența oferită de EUBAM refugiaților și pentru măsurile de relocare a acestora în țările UE.