Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Natalia Gavrilița a înmânat ambasadorului UE la Chișinău cea de-a doua parte a chestionarului de aderare

chestionar2.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Natalia Gavrilița

În R.Moldova, șefa Cabinetului de Miniștri, Natalia Gavrilița, a înmânat, joi, ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, cea de-a doua parte a chestionarului Comisiei Europene pentru obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Evenimentul a avut loc în timpul ceremoniei de inaugurare a noului sediu al Delegației Uniunii Europene în R.Moldova.

”Sunt 33 de capitole și peste 1800 de întrebări la care s-a muncit colectiv pentru a aduce Europa la noi acasă. Le mulțumesc încă o dată tuturor celor care au contribuit la formularea răspunsurilor, pentru efortul depus și dedicație”, a declarat premierul Natalia Gavrilița. 


Sursa imaginii: 
Facebook/Natalia Gavrilița

Pe 22 aprilie autoritățile moldovene au transmis Comisiei Europene prima parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană. În funcție de răspunsurile primite, Comisia Europeană va elabora o opinie ce va fi transmisă Consiliului UE. Toate cele 27 de state membre urmează să decidă unanim de a oferi statutul de țară candidat. Negocierile de aderare sunt deschise, după acordul tuturor celor 27 de membri ai Consiliului UE. 

Ministerul de Externe de la Chișinău precizează că în timpul negocierilor țara va realiza legislația și standardele UE la toate cele 35 de capitole. ”După ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, Comisia emite o opinie privind gradul de pregătire pentru a deveni membri. În baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile, iar ulterior Parlamentul European oferă acordul său. Toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare. Ulterior, țara devine membru al UE”, susțin Externele de la Chișinău. 

Acum o săptămână, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Potrivit președintelui Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, eurodeputatul român, Siegfried Mureșan, rezoluția PE este cel mai ambițios document privind R. Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene.

”Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea și stabilitatea Uniunii Europene cum este și Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au acționat în spirit european și au oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați ucraineni care au intrat în țară fugind din calea războiului. De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere și Republicii Moldova”, a declarat recent Siegfried Mureșan în Parlamentul European.

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, pe 3 martie.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre cea de-a doua parte a chestionarului de aderare la UE, completat și transmis de R.Moldova