Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Occidentalizarea Ucrainei, mare amenințare pentru Putin și sistemul său--interviu cu Jack Snyder

jack_snider.jpg

Jack Snyder, profesor de științe politice la Universitatea Columbia din New York
Sursa imaginii: 
Columbia University in New York / harriman.columbia.edu

Jack Snyder este profesor de științe politice--cu specialitatea relații internaționale--la Universitatea Columbia din New York și membru al Academiei Americane de Arte și Științe.  Printre lucrările sale trebuie notate MITURI IMPERIALE:  Politică Internă și  Ambiție Internațională ( editura Universității Cornell, 1991) și OPȚIUNEA PENTRU VIOLENȚĂ: De ce Pornesc Războaie Democrațiile Emergente (editura MIT, 2005).

A spus Vladimir Putin în discursul de Ziua Victoriei Asupra Nazismului că decizia de a invada Ucraina a fost "inevitabilă, singura corectă" împotriva unui dușman nazificat. Aproape simultan, de cealaltă parte a baricadei, președintele Zelensky, și el solitar dar în mișcare pe o magistrala kyiveana ca un decor teatral,  declara--în ziua ironiilor și analogiilor imperfecte--că "Putin repetă astăzi cumplitele crime ale regimului hitlerist". Liderii inclestării, prizonierii unei istorii răsturnate, deturnate. Calomnii vechi pentru scopuri noi. În 1995, președintele Clinton era alături de Boris Elțîn la tribuna oficială de 9 mai; un deceniu mai târziu, un an după a doua etapă a extinderii NATO, președintele Bush Jr. era la Moscova pentru a  participa la comemorare. În acest an, Putin a fost singur cu certitudinile sale triste, abandonat până și de liderii cei mai fideli ai sferei sale de influență. La Washington, președintele Biden punea industria americană de armamente pe picior de război în sprijinul Ucrainei, reactivând o lege promulgată în 1941 ca mecanism de ajutorare masivă a Marii Britanii și Uniunii Sovietice  angajate pe frontul anti-hitlerist.  La Kramatorsk, departe de jocurile celor mari, Nina Mihailovna depunea la Monumentul Eroilor o coroana de flori în memoria tatălui ei, mort în 1943, a ucrainienilor și rușilor căzuți, sub flamură  comună, pentru eliberarea orașului de adevărații naziști. Ce a stârnit această răstălmăcire a istoriei?  Ce a reînviat urgia războiului în Europa suferințelor nesfârșite?  În MITURI IMPERIALE, Jack Snyder scrie despre strania "înclinație" a  marilor puteri ale erei industriale, state totalitare precum Uniunea Sovietică dar și democrații precum Statele Unite și Marea Britanie, de a se "auto-mutila", de a lua decizii auto-distructive.

Jack Snyder:  Fără îndoială, invadarea Ucrainei e un act auto-distructiv din partea lui Putin.  Momentul joacă uneori un rol în astfel de acte. Imboldul la acțiune poate fi senzația liderului că începe să-și piardă autoritatea, senzație care-l determină  să se gândească nu la meritele deciziei de a invada, de a porni război, ci "dacă e să fie confruntare mai bine acum, când puterea-mi este intactă. S-a gândit că îmbătrânește, că sănătatea-i este șubredă. De asemenea, a văzut că Ucraina începe să progreseze, economia se ameliorează, guvernanța se aliniază treptat, ca aspirație și potențial, cu Vestul. A vrut să sugrume în fașă această evoluție,  mare amenințare, în viziunea sa,  pentru el personal și pentru sistemul pe care l-a creat în Rusia.

Reporter:  Ucraina se îndepărta, accelerat în epoca Zelensky, de modelul economic și politic rusesc.

Jack Snyder:  Da, acesta a fost  punctul de maximă presiune. Nu a dictat momentul exact  al agresiunii, februarie 2022,  dar l-a pus pe gânduri, l-a convins că trebuie să facă totul pentru a opri avansul istoric al Ucrainei într-o direcție pentru el greșită.

Reporter:  A jucat politica internă un rol în alegerea agresiunii?

Jack Snyder:  S-a dezbătut mult dacă Putin este expus la amenințări interne, dacă stabilitatea regimului sau îl îngrijorează. Nu prea e întemeiată noțiunea că ar fi devenit exprem de nepopular din cauza corupției, declinului economic, perspectivelor economice întunecate ale țării sale. Norii de la orizont nu cred că impietează asupra capacității sale de a continua să guverneze printr-o combinație de represiune și patronaj. Să ne amintim că în 2014 Putin era extrem de popular. Anexarea Crimeii i-a entuziasmat până la extaz pe mulți ruși, le-a revitalizat mândria patriotică.   Îngrijorarea sa a fost mai degrabă provocată de viitorul în care Ucraina ar fi reușit să devină o țară mai liberală și occidentalizată, scuturată de corupție, avansând economic,  devenind un model pentru Rusia și un declanșator de revoluții "colorate" în locuri precum Belarus  sau Rusia însăși.

Reporter:  Unul dintre miturile pe care le illustrati în MITURI IMPERIALE este cel al  "siguranței prin expansiune". Este Rusia lui Putin încă un exemplu?  De când a venit la putere, autocratul de la  Kremlin afișează și probabil supralicitează ideea Vestului amenințător, în special după extinderea NATO. L-a condus această obsesie, justificată sau nu, la o decizie ce pare eronată?

Jack Snyder:  E clar că nu i-a mers bine lui Putin. Presând Ucraina, amenințând-o cu forța dacă sfera de influență a Moscovei nu-i respectată de către Occident și apoi invadând-o, a sfârșit prin a crea multe din problemele pe care încerca să le evite.  Mai grav, acțiunea militară din Ucraina  a arătat  că forțele sale nu-s nici pe departe atât de competente, de redutabile cum se credea, cum el însuși credea, și a dezvăluit adevăratul chip al lui Putin: amenințător,  dar mult mai slab decât se credea. Impresia a fost oribilă, punându-l pe Putin în dezavantaj. Acestea fiind spuse, eu însumi publicam,  în 1990, un articol în care opinam că Rusia ar putea să perceapă extinderea NATO ca pe o amenințare și trebuie deci procedat cu maximă atenție. Asta nu înseamnă însă că decizia lui Putin de a recurge la amenințări hiperbolice și apoi la  agresiune a fost necesară sau inteligentă. E prea slab; țara sa are o economie de talia  celei italiene, chiar spaniole. N-are resurse pentru a se încontra cu întreaga alianță occidentală. Era de prevăzut, în aceste condiții că această confruntare nu va merge prea bine pentru Putin.

 
Jack Snyder intervievat de Radu Tudor, corespondent RFI în SUA