
Politică
Europa-Japonia: parteneriat strâns sub amenințarea Rusiei și a Chinei
ursula_michel_japonia.jpg

Un lucru este clar: la Tokyo și la Bruxelles sunt împărtășite două îngrijorări comune cea legată de invadarea Ucrainei de către Rusia și o alta, cu privire la rolul Chinei.
Potrivit premierului japonez Kishida, „Invazia Ucrainei de către Rusia nu este doar o chestiune pentru Europa, ci zguduie nucleul ordinii internaţionale, inclusiv Asia. Acest lucru nu trebuie tolerat”. De altfel, Japonia s-a alăturat din primul moment sancţiunilor dure împotriva Moscovei, inclusiv în materie de energie.
Liderii europeni și japonezi au prezentat un front unit împotriva amenințării războinice a Rusiei, precum și împotriva provocării Chinei la adresa ordinii mondiale.
Și, după cum remarcă Politico, în prima lor călătorie comună în Asia, Charles Michel și Ursula von der Leyen, președinții Consiliului European și ai Comisiei Europene, au ocolit cel mai mare partener comercial al UE din regiune, China și au optat în schimb să viziteze Japonia. O raritate pentru Bruxelles.
Japonia a fost printre primele țări care au redirecționat gazele naturale către UE după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, iar Ursula von der Leyen i-a mulțumit premierului Fumio Kishida pentru decizia „admirabilă”, adăugând că aceasta nu va fi uitată.
Într-o declarație comună, Japonia și UE au avertizat că „agresiunea militară nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei independente și suverane încalcă grav dreptul internațional și principiile Cartei ONU și subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală”.
Pe fondul aprofundării legăturilor Beijingului cu Moscova, Japonia se profilează cu putere drept unicul partener viabil pentru Europa în Indo-Pacific.
Vizita lui Von der Leyen și Michel este doar cea mai recentă dintr-o serie de călătorii ale liderilor în Japonia și India, cu scopul de a câștiga aceste țări de partea occidentului.
Săptămâna trecută, cancelarul german Olaf Scholz a făcut prima sa călătorie în Asia de la numirea sa în fruntea guvernului de la Berlin și de asemenea, a sărit peste China, îndreptându-se, în schimb, către Japonia.
La sfârșitul lunii aprilie, von der Leyen a călătorit la New Delhi pentru o vizită de două zile, întâlnindu-se cu prim-ministrul indian Narendra Modi pentru a discuta despre comerț, climă și tehnologie digitală.
Dar, în timp ce Japonia s-a plasat fără ezitare în tabăra occidentală, resimțind amenințări directe din partea Rusiei și Chinei, cu India e ceva mai complicat.
Aceasta din urmă, socotită drept cea mai mare democrație a lumii (după dimensiunea populației), este un rival regional al Chinei, și din această perspectivă, ar avea motive să se ralieze Occidentului. Dar India nu s-a alăturat sancțiunilor la adresa Rusiei, de care o leagă încă numeroase interese în plan militar.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica